Pro někoho jde o nepoživatelnou potravinu, jiní si bez ní nedokáží představit žádný chod. Ano, řeč je o chilli papričkách. Tento plod často exotických křovitých paprik je v současnosti oblíbeným ozvláštněním jídel. Mimo to jde o zdravou potravinu bohatou na vitaminy C a karoten B.

Chilli papričky žerou tuky a snižují chuť k jídlu

Potravin, které díky jejich vlastnostem můžeme označit za „tukožrouty“, je celá řada. Vedle chilli papriček lze zmínit skořici, červenou řepu, rajčata, dýni nebo ananas. Každá funguje na trochu jiném principu, ale společné mají jedno – odbourávají tuk rychleji než jiné potraviny.

Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin. Ten naše tělo zahřívá, což často sami pociťujeme při konzumaci hned v puse. Přispívá k lipolýze, tedy ke spalování tuků a i hubnutí. Druhou vlastností kapsaicinu je, že jeho pálivá chuť více navozuje pocit nasycenosti. Ochutíte-li si chilli papričkou jídlo, stačí vám teda sníst trošku méně a nejspíš se budete i tak cítit vydatně najedení.

Jak chilli využít?

Je zcela na vás, jestli se rozhodnete konzumovat chilli ve formě papričky, koření nebo sáhnete po tabletových spalovačích tuků.

V kuchařkách, v televizi, ale také na internetu dnes už naleznete nespočet receptů, které obsahují chilli papričky. Tato potravina je vskutku univerzální a můžete ji zahrnout do přípravy jak slaného, tak sladkého pokrmu.

Velmi oblíbenou je například dýňová polévka s chilli. Dýně navíc také patří k tukožroutům. Chilli však můžete přidat do omáčky, ochutit ním maso, ale také zmrzlinu. Fantazii a kulinářským kouskům se meze nekladou. Takže s chutí do toho!

Zdroje: rehabilitace.info, idnes.cz, mj-krasazdravi.cz