Abychom se i v místnosti bez sluníčka cítili dobře a přirozeně, musíme při jejím zařizování respektovat několik pravidel.

Pravidla pro podlahy

Protože severní světlo postrádá energii a vřelost slunečních paprsků, působí často chladně a při zatažené obloze poněkud pochmurně. Severní místnosti potřebují alespoň pocitově „proteplit“, s čímž nám nejlépe pomůže podlaha v teplém odstínu. Pro dřevěnou podlahu vybírejme mezi dřevinami s teplým nádechem žluté, růžové, oranžové nebo červené, tmavou místnost pěkně rozsvítí a proteplí světlý javor či jasan, nažloutlá hevea nebo teak, narůžovělý buk, případně třešeň. V dobře osvětlených místnostech můžeme pro podlahu zvolit sytější odstín. Velmi teple a útulně působí výrazně zbarvené exotické dřeviny s nádechem do červena, jako např. merbau, afzélie-doussie, kempas a další.

Severní místnosti sluší koberec, který interiér účinně zateplí nejen díky vhodně zvolené barevnosti, ale především svou strukturou, materiálem, případně jemným vzorem. Hustě střižené elegantní vlněné vlákno, dekorativní plastická struktura nebo vysoký huňatý vlas pomohou z ponurého severního pokoje vytvořit útulné rodinné hnízdo dýchající životem. Pokud z praktických důvodů hodláme na podlahu položit linoleum nebo PVC, omezme se při výběru na teplou paletu barev. Jejich sytost a tmavost regulujme citlivě v závislosti na množství přirozeného denního světla.

Stěny také v mnohém pomohou

Pokud jsou v místnosti malá okna, která nelze dodatečně zvětšit, snažme se místnost prosvětlit za pomoci barev. Stejně jako na podlaze také na stěnách nejlépe vypadají teplé odstíny. Ideální světlou a současně teplou barvou je nadčasově krásná smetanová, která odráží většinu světla, dodává mu měkkost a konejšivý nádech. Její účinek oceníme především při zatažené obloze nebo večer při umělém osvětlení, kdy nepůsobí zdaleka tak studeně jako čistě bílá. Pro vytvoření kontrastu můžeme jednu stěnu zvýraznit o odstín sytější barvou. Sázkou na jistotu je volba světlých neutrálních tónů hnědé palety: na pozadí výmalby odstínu bílé kávy, béžové, pískové nebo velbloudí srsti překrásně vynikají sytě teplé akcenty.

Barevnější interiér vytvoříme kombinací jemných pastelových barev, např. fialkové, sladce růžové, pudinkové nebo meruňkové. V přesvětlených severních místnostech můžeme na přiměřeně velkých plochách experimentovat i se sytějšími teplými odstíny výmalby: zajímavě vypadá např. zrzavá, elegantní čokoládově hnědá nebo vitální pomerančová. Mezi atraktivní a současně velmi módní prostředky k ozvláštnění interiéru patří tapety, které severní místnost zjemní, zútulní a případně oživí decentním vzorem. Textilní nebo plastické tapety s hrubší strukturou navíc zlepší tepelnou a akustickou pohodu, dodají pokoji výrazně teplejší charakter a žádoucí pocit intimity.

Jak pojmout strop?

Strop standardně vysoké místnosti ponechme čistě bílý. Dokonale odražené denní světlo interiér opticky rozjasní a bílá na stropě v kombinaci s barevnými stěnami překrásně vynikne. Rozhodně se však vyhýbejme jiskřivě ledové bílé, do které výrobci pro brilantní bělost přidávají stopové množství modři. Absolutní polární bílá by nám v severních místnostech pouze násobila pocit chladu! Vhodnější je měkká lomená bílá, případně světlounce smetanová, které můžeme ze stropu přetáhnout i na stěny – celek bude vypadat lépe, obzvlášť v místnostech s fabiony. Pokud je severní místnost výrazně převýšená a nad jejími okny je vysoký překlad, vytváří pod stropem jakousi trvale tmavou a zastíněnou kapsu, kterou je vhodné eliminofotovat sádrokartonovým podhledem. Odrazem světla od nižšího stropu bude místnost kvalitněji nasvětlená jak denním, tak umělým světlem.

Ve výrazně převýšené místnosti, do které nehodláme stavebně zasahovat, můžeme strop opticky snížit pomocí vhodně zvolených barev. Stěny vymalujeme světlounkými odstíny neutrální palety do obvyklé výšky výmalby standardně vysokého pokoje. Lehce barevně zatónovaný strop pak necháme „přelézt“ až na stěny, kde svou barvou a přesahem na svislé plochy stěn vytvoří optickou iluzi nižší místnosti. Dojem ještě zvýší instalace dekorativní, nebo naopak jednoduché lišty, která přechod obou barev zvýrazní a začistí.

Jaké zvolit barvy?

Při vytváření atmosféry interiéru hraje spolu s výmalbou klíčovou roli podlaha. Pro severní místnosti je ideální volbou přírodní dřevo, které prostor účinně zútulní a proteplí. Konkrétní druh dřeviny volíme podle svého naturelu a současně s ohledem na množství denního světla, které je v místnosti k dispozici. Severní místnost s malým oknem si přímo říká o světlounkou podlahu, a naopak místnost s kompletně prosklenou stěnou si můžeme dovolit ztmavit sytou načervenalou podlahou z exotických dřevin. Pro volbu vhodných odstínů výmalby platí podobná pravidla, řídí se ovšem ještě naším citem pro barvy a světelnou atmosféru. Romantikové se nejspíš zamilují do něžné a módní kombinace růžovofialkové, kterou doplní svěží limetkovou zelení. Milovníci teplých tónů zkombinují načervenalou podlahu s meruňkovou výmalbou a oživí ji doplňky v ryze teplých tónech. Harmonicky a nadčasově elegantně působí kombinace zrzavé se zlatě okrovou a malinovou. Tuto barevnou kombinaci lze téměř neomezeně dále rozvíjet: eleganci jí dodá fialová, trochu extravagance cyklámenová, osvěžení vnese elegantní zelená. Temperamentní povahy nadchne kontrast tmavé podlahy se smetanovou výmalbou a energie sytě žluté ústřední stěny. Ta spolu s optimistickou pomerančově oranžovou vnese do místnosti slunečnou atmosféru jižních krajin!

Tři tipy pro různé povahy

Jaké zvolit osvětlení, dekorace, ale i nábytek do chladných severních místností, si povíme opět příště.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 7/2010-Foto: www.profimedia.cz, Alnus

Tip na další články z časopisu Dům a zahrada 8/2010Časopisy, Dům a zahrada
  • Hlavní téma: Beton a stavby z něj
  • Jak bojovat s vedrem: Vše o klimatizaci
  • Moderní technika: Co všechno můžete mít doma
  • Vybíráme podlahu: Přednosti jednotlivých materiálů
  • Jak si výhodně pojistit rodinný dům
  • Zahradní grily: Praktické i designové

Objednejte si předplatné časopisu Dům a zahrada a získejte řadu výhod.