Studené severní denní světlo potřebuje kompenzaci teplým umělým světlem. Nedostižné jsou v tomto směru obyčejné žárovky, které poskytují přirozeně žluté, jemné a konejšivé světlo. Pěkné jasné světlo poskytují také halogenové reflektorky, kOsvětlení, ložnice, postel, skříňteré jsou vhodné pro akcentní nasvícení zajímavých atypických prvků v interiéru, obrázků v chodbách, solitérních rostlin apod. V severních místnostech se snažme vyhnout úsporným zářivkám, které i v té „nejteplejší“ verzi působí velmi chladně a neosobně. S redukcí studeného tónu úsporných zářivek, které postupně nahradí klasické žárovky, nám pomůže skleněné nebo textilní stínidlo výrazně teplé barevnosti. Protože však úsporné zářivky nesvítí oproti předchozím žárovkám dostatečně, volme vždy výrazně vyšší výkon, než který v převodníku doporučuje výrobce. Každopádně je vhodné centrální svítidlo doplnit ještě halogeny, které v interiéru zajistí požadovanou hladinu světla. Obzvlášť v severních místnostech se nebojme kombinovat více druhů svítidel, které lze samostatně regulovat a vzájemně kombinovat podle momentální potřeby a nálady. Protože stěna s oknem zůstává v severní místnosti trvale ve stínu a působí poněkud posmutněle, velmi jí prospěje přidané světlo z umělého zdroje. Tím mohou být dvě stolní lampy na parapetu, stojací lampa nebo skrytý zdroj světla za poloprůhlednými závěsy po obou stranách okna.

Okno nechme "nahé"

Protože světlo, které okno přivádí do severního interiéru, je velmi chladné, snažme se jeho přívod do místnosti zbytečně dál neomezovat. Obecně vypadají lépe ty severní Okno, knihovna, nábytekmístnosti, které mají zajištěný dostatečný přívod přirozeného denního světla okny. Malé severní okno proto nezatemňujme hustými závěsy nebo bohatě řasenými záclonami. Pokud se bez textilních dekorací v interiéru neobejdeme, pro severní okno volme pouze lehké, řídké a jemně řasené záclony. Moderně vypadají průhledné a lehounké římské roletky, případně vodorovně posuvné textilní panely neboli japonské stěny.

Bílá na záclonách by měla být opět spíše měkce lomená než jiskřivě studená. Závěsy volíme výhradně ze světlejší poloviny spektra v teplých odstínech. Zajímavá a výraznější struktura dekoračních textilií sladěných tón v tónu severní místnost zútulní a zateplí. Nejúčinnější jsou v tomto směru těžké, husté a kvalitní látky, např. žinylka a samet, jejichž účinek oceníme především během chladných ročních období.

V bohatě osvětlených, případně přesvětlených severních místnostech přicházející světlo příjemně proteplí dřevěné horizontální žaluzie. Zde se také nemusíme vzdávat hustších záclon – zajímavého efektu dosáhneme se smetanovými nebo krémovými Nábytek, televize, obýváktkaninami, které dodají přicházejícímu světlu teplejší charakter.

Celodřevěný nábytek je tím pravým

Nejtepleji v interiéru odjakživa působí přírodní materiály, obzvlášť pak dřevo. V severně orientovaných interiérech a prostorách proto hraje nezastupitelnou roli. Celodřevěný nábytek by měl být spíše světlý, aby nepůsobil příliš těžce, tmavě a ponuře. Nejlépe působí světlé dřeviny s teplým nádechem, které místnost prosvětlí, zateplí a zútulní. Naopak dřevinám s chladným nádechem bychom se v severních místnostech měli vyhnout, stejně jako dřevu mořenému do šedého nebo šedomodrého odstínu. Na světlé podlaze bude dobře vypadat nábytek z narůžovělého buku nebo olše, zatímco syté načervenalé podlaze bude slušet nábytek o odstín světlejší.

Na tmavých podlahách se výborně vyjímají bílé solitéry, případně nábytek kombinující dřevěné korpusy s lakovanými dvířky. V závislosti na světelných podmínkách v místnosti a vlastních preferencích můžeme volit mezi lomenou bílou, slonovou kostí, smetanovou nebo krémovou, které vytvářejí s dýhovaným korpusem nadčasově elegantní tandem.

Všem studeně působícím materiálům se na nábytku snažme raději vyhnout. V severním interiéru by se měly objevovat celoskleněné nebo celokovové solitéry pouze výjimečně, a to výhradně záměrně, v roli akcentu. Sklo a kov mohou najít uplatnění také na doplňcích, které příjemně kontrastují s převažujícím teplým barevným i materiálovým schématem.

Dekorace jako zlatá tečka

Severní interiér koncipovaný ve výhradně teplé barevné škále skvěle doladí doplňky z teplých kovů – zlata, mosazi, mědi nebo bronzu. Bohatě vyřezávaným rámům starých obrazů a zrcadel sluší patina a jemně zašlý lesk. Přírodní charakter a vřelost vnesou do interiéru v neutrální barevnosti kožešiny a přírodní kůže, hrubě dlabané mísy z měkkých dřev, keramické vázy a proutěná stínidla lamp stejně jako mohutné okované truhly a pletené košíky. Tyto stylotvorné prvky místnost oživí kontrastními strukturami. Skleněné dekorativní nádoby stejně jako chromové, stříbrné nebo alpakové doplňky působí velmi elegantně, ale chladně. S hřejivými materiály vytvoří doplňky ze skla a kovu zajímavý kontrast a do interiéru vnesou příjemné napětí. Plastové doplňky na sebe poutají pozornost měkkými tvary a především sytými, veselými a zářivými barvami, které ponurou místnost projasní a rozveselí.

V roli dekorace se ocitají také rostliny, které se snažme vybírat bez nároků na sluneční svit. Měly by působit svěže, jemně a dekorativně. Vhodné jsou elegantní solitérní rostliny se světle zelenými listy nebo jemnou strukturou, která dobře propouští a rozptyluje denní světlo. Nezastupitelné místo v severních místnostech mají řezané kytice, jejichž žluté, oranžové, červené nebo cyklámenové květy interiér překrásně oživí.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 7/2010-Foto: www.profimedia.cz, Alnus, Gruber+Schlager, StarDeco

Tip na další články z časopisu Dům a zahrada 8/2010 Časopisy, Dům a zahrada
  • Hlavní téma: Beton a stavby z něj
  • Jak bojovat s vedrem: Vše o klimatizaci
  • Moderní technika: Co všechno můžete mít doma
  • Vybíráme podlahu: Přednosti jednotlivých materiálů
  • Jak si výhodně pojistit rodinný dům
  • Zahradní grily: Praktické i designové

Objednejte si předplatné časopisu Dům a zahrada a získejte řadu výhod.