Venkovní jednotka klimatizace vydává při provozu hluk, který nelze obejít. Pokud vaše jednotka neumožňuje sousedům klidné posezení na balkoně - ke konfliktu určitě dojde! Někdy je obtížné sladit sousedské zájmy, protože venkovní jednotka by měla být namontována v určité vzdálenosti od vnitřní jednotky, a to jak horizontálně, tak vertikálně.

Údržba klimatizace – vnitřní a vnější jednotka:

Zdroj: Youtube

Ignorování kondenzátu

Vypouštění kondenzátu do nádoby na balkoně nebo přímo na podlahu terasy není dobrý nápad. V horkých dnech a nocích voda odkapává na sousedy nebo kolemjdoucí. Nejlepší je odvádět kondenzát do kanalizace. K odčerpávání kondenzátu lze použít speciální čerpadlo, aby nedocházelo k omezením kvůli vzdálenosti nebo rozdílům v hladině. Dalším řešením pro přízemní byty a rodinné domy je tenká trubka vedoucí podél fasády, ze které voda odtéká přímo na trávník.

Co s klimatizací, když jste v práci?

Pokud máte klimatizaci s funkcí časovače, naprogramujte ji tak, aby se jednotka zapnula cca deset minut před vaším návratem. Nechávat klimatizaci zapnutou v době vaší nepřítomnosti bude generovat jen zbytečné náklady, tedy pokud doma nemáte cenné rostliny nebo nechováte zvířata, kterým chcete zajistit teplotní komfort.

Jak zkontrolovat klimatizaci?

Víte, že neservisovaná klimatizační jednotka se častěji porouchá a že znečištěná klimatizace může uškodit vašemu zdraví? Servis je nejlepší provádět dvakrát ročně - před sezónou a po ní, v nejhorším případě jednou ročně před letní sezónou. Instalatér by měl zkontrolovat celkový stav jednotky a tlak plynu (v případě potřeby jej doplnit), vyčistit přívodní mřížky a další součásti, které jsou přímo zodpovědné za proudění vzduchu, a vyměnit filtry, pokud je jimi vybavena.

Poradíte si sami?

„Zručný uživatel zvládne vyčistit filtr i výparník zařízení i sám, nicméně čištění nenahrazuje servis, kdy se odborně kontroluje komplexní chod klimatizace a těsnost chladivového okruhu. Mnohdy tak lze preventivní prohlídkou předejít větším poruchám,“ doporučuje Radek Vanduch, hlavní technik Panasonic Heating & Cooling Solutions.

Zdroj: bhg, Time, energy.gov