Receptů na chleba je spousta. Tenhle je zvláštní v tom, že vlastně nepotřebujete žádné velké odvažování, žádné super ingredience jako týdny krmený kvásek a nakonec z toho vyjde super chleba. Jediné, co potřebujete, je čas. Takže pojďte si udělat hrnkový chleba.
Potřebné ingredience:
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky sušeného droždí
- 1 lžička octa
- 2 hrnky studené vody
Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte. Pak přilijte ocet a vodu. Lehce prohněťte, nechte v míse a posypte moukou. Nechte odpočívat 12-18 hodin.
Tady porovnejte, o kolik složitější je kváskový chleba:
Jdeme na pečení
Po odležení rozehřejte troubu na 230 °C a v ní i pečicí mísu (třeba skleněnou). Těsto vyndejte, opět ho musíte prohníst a nechat 30 minut odležet. Dejte ho do pečicí mísy s poklicí. Pod ní pečte chleba 30 minut na 230 °C. Pak poklici sundejte, stáhněte teplotu asi na 220 °C a pečte 20 až 30 minut, podle trouby. Ihned po vyndání potřete chleba vodou.
Tenhle chleba má jednu vlastnost – jeho kůrka je opravdu hodně křupavá a tvrdší. Pokud tomu chcete předejít, pečte na páru, tedy v parní troubě, nebo v obyčejné, kde naspod dejte hrnec s vodou.
Můžete měnit také chuť chleba použitím smažené cibulky, přidáním nakrájených sušených rajčat, tymiánu… Nebo můžete sami experimentovat. Chleba to snese.
Tak dobrou chuť z redakce Domu & Zahrady.
Zdroj: Vlastní recept