Receptů na chleba je spousta. Tenhle je zvláštní v tom, že vlastně nepotřebujete žádné velké odvažování, žádné super ingredience jako týdny krmený kvásek a nakonec z toho vyjde super chleba. Jediné, co potřebujete, je čas. Takže pojďte si udělat hrnkový chleba.


Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička octa
  • 2 hrnky studené vody


Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte. Pak přilijte ocet a vodu. Lehce prohněťte, nechte v míse a posypte moukou. Nechte odpočívat 12-18 hodin.

Tady porovnejte, o kolik složitější je kváskový chleba:

Zdroj: Youtube

Jdeme na pečení

Po odležení rozehřejte troubu na 230 °C a v ní i pečicí mísu (třeba skleněnou). Těsto vyndejte, opět ho musíte prohníst a nechat 30 minut odležet. Dejte ho do pečicí mísy s poklicí. Pod ní pečte chleba 30 minut na 230 °C. Pak poklici sundejte, stáhněte teplotu asi na 220 °C a pečte 20 až 30 minut, podle trouby. Ihned po vyndání potřete chleba vodou.
Tenhle chleba má jednu vlastnost – jeho kůrka je opravdu hodně křupavá a tvrdší. Pokud tomu chcete předejít, pečte na páru, tedy v parní troubě, nebo v obyčejné, kde naspod dejte hrnec s vodou.
Můžete měnit také chuť chleba použitím smažené cibulky, přidáním nakrájených sušených rajčat, tymiánu… Nebo můžete sami experimentovat. Chleba to snese.

Tak dobrou chuť z redakce Domu & Zahrady.


Zdroj: Vlastní recept