Nejdříve je všechno klidné a tiché, a najednou - BAM - je tu pan cholesterol s jeho nepříjemnými dopady na naše zdraví. Chcete vědět, jak se s ním vypořádat? Připravili jsme pro vás seznam potravin, které ho dokáží rozpouštět a vrátit vám zpět radost ze života.

Poslechněte si, co o vysokém cholesterolu říká MUDr. Poláček:

Zdroj: Youtube

Co rozpouští cholesterol v krvi?

Možná vás překvapí, ale vaši tajnou zbraň proti cholesterolu máte možná už teď ve vaší lednici nebo spíži. Ořechy, zejména vlašské a mandle, obsahují zdravé tuky, které pomáhají snižovat hladinu LDL (špatného) cholesterolu. Také vláknina je skvělá ve válce proti cholesterolu. Najdete ji ve zvláště velkém množství v ovesných vločkách, chia semínkách a luštěninách. Ryby jako losos nebo makrela jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou známy svými pozitivními účinky na zdraví srdce.

Avokádo na první pohled možná vypadá jako těžká váha, ale když jde o cholesterol, je to to pravé ořechové. Stejně tak sójové produkty, jako je tofu nebo tempeh, jsou známy svými schopnostmi snížit cholesterol. Ale pozor! Nejúčinnější zbraní v boji proti cholesterolu je komplexní strava.

Co nejvíce zvyšuje cholesterol?

Nemůžeme hovořit o potravinách, které snižují cholesterol, aniž bychom se dotkli těch, které ho zvyšují. Zde jsou tři hlavní viníci, kterým byste se měli vyhnout, pokud se snažíte udržet cholesterol na uzdě: nasycené tuky (ano, bohužel, to znamená tu lahodnou slaninu k snídani), trans tuky (nalezené převážně v různých zpracovaných potravinách) a vysoký příjem cukru.

Znáte "francouzský paradox"?

Je to označení pro zvláštní jev. Francouzi totiž konzumují relativně velké množství sýrů a dalších potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, ale přesto mají nízkou míru srdečních chorob. Zdá se, že to může souviset s jejich konzumací vína, zejména červeného, které obsahuje antioxidant resveratrol. Resveratrol může pomoci snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvyšovat HDL, tedy "dobrý" cholesterol.

Samozřejmě, to neznamená, že byste měli začít pít v obrovském množství víno! Vždy je důležité konzumovat alkohol s mírou. Ať už jste v týmu víno, nebo v týmu vlašské ořechy, můžete najít způsob, jak se postarat o svůj cholesterol a užít si život na plno.

Zdroj: nextlifeapp.cz, health.harvard.edu