Kterou zeleninu máte nejraději? Rajče, okurku, nebo papriku? Co si z nich připravujete za pokrmy? Pěstujete je? S čím nejvíce zápolíte při pěstování? Rajčata jsou náchylná na plíseň, okurky na houbovitá onemocnění a papriky na napadení mšicemi.

Rajče jedlé (lat. Solanum lycopersicum L.) je velmi oblíbenou zeleninou. Můžete pěstovat nespočet druhů. Od keříkových, po balkónové, cherry rajčátka, červené a žluté odrůdy či masitá velká rajčata. Vybere si každý. Podle chuti, barvy, podle stanoviště, na kterém budete rajčata pěstovat. Rajčata patří mezi odrůdy náchylné na plísně. Nejčastěji jsou napadeny plísní bramborovou. Plísně se velmi rychle šíří v letních měsících, které jsou protkány deštěm. Vlhké prostředí plísním svědčí. Plíseň poznáte podle skvrn na listech. Ty jsou napadeny jako první. Plíseň dále napadá plody i stonek. Tento druh plísně je velmi agresivní, a rostliny velmi rychle odumírají. Rajčata napadá také septoriová skvrnitost rajčat. Poznáte ji tak, že napadá pouze listy rostlin. Plody bývají omilostněny. Takže je při tomto onemocnění šance, že sklidíte nějakou část plodů.

ČTĚTE TAKÉ:

Oběma těmto chorobám lze předejít vhodně zvoleným postřikem. Ten bývá velmi účinný a úrodu si ochráníte. Účinný prostředek je např. přípravek Ridomil nebo Kuprikol. U postřiku vždy dodržte dávkování a místo určení. Použijte ochranné pomůcky. Přípravek uskladněte na temném a suchém místě, mimo dosah dětí. Při zasažení vyhledejte odbornou pomoc.

Další chorobou, se kterou je nutné bojovat, je padlí. Padlí zasahuje celé rostliny. Poznáte jej podle bílých jakoby moučných skvrn na rostlině. Listy a celé rostliny žloutnou a postupně usychají. Proti padlí použijte přípravky, které obsahují síru.

Jestliže vaše pěstovaná rajčata napadnou škůdci, např. mšice nebo svilušky, použijte postřik proti savému a žravému hmyzu. Použijte např. přípravek Biool.

Jak jsme již výše zmínili, plodová zelenina je velmi oblíbená. Čtěte dále a dozvíte se více o pěstování paprik. Papriky mají také široké upotřebení v kuchyni. Můžete je nakládat – kozí rohy, plnit, zapékat, připravovat čerstvé saláty nebo grilovat. Papriky lze pěstovat na záhonu, ve skleníku i v květináči za oknem. Papriky jsou považovány za jednoleté rostliny. Zkuste je ale po sklizni nechat v květináči za oknem a uvidíte, zda z nich náhodou nebudou dvouleté či víceleté. Z papriky sklidíte více úrody, než sami očekáváte. Dejte však pozor na napadení škůdci, ke kterému jsou nejnáchylnější.

Jakmile vám jednou mšice osadí rostlinku, je s nimi těžké pořízení. Lze je zlikvidovat opakovaně a ony se vám opakovaně objeví. Je to boj na dlouhou trať. Zkuste všechny možnosti – ať již přípravky na olejové bázi, nebo omývání rostlin mýdlovou vodou. Můžete také použít přípravek Biool. Jestliže papriky napadnou molice nebo svilušky, pak použijte žluté lepové desky.

Při pěstování paprik můžete pozorovat různé pokroucení a deformaci plodů a listů. To vzniká nejčastěji z nepravidelné zálivky, střídání sucha a vlhka a také z výkyvů teplot. Může to být také nedostatkem vápníku v půdě. Použijte listové hnojivo, aplikujte ho do půdy k rostlince dle návodu.

Postřiky jsou nejúčinnější při:

Plíseň bramborová a septorióza rajčat – napadá brambory a rajčata. Za vlhkého a deštivého počasí může tato choroba zničit velkou část úrody. Prevencí může být také to, že nebudete rajčata zalévat na listy. U septoriózy odstraňujte napadené listy od spodní části rostliny. Nejúčinnější jsou přípravky s obsahem mědi. Na postřik použijte přípravek Kuprikol.

Padlí okurkové – zde je třeba zasáhnout včas. Účinný je přípravek Bioton v rané fázi. V dalších fázích je již postřik zbytečný a odumřelé listy a posléze celé rostliny postupně odstraňujte. Padlí poznáte tak, že se na listech tykvových rostlin objeví bělavé skvrny. Prevencí je také např. to, že nebudete pěstovat hned vedle sebe 2 rostliny, které jsou k padlí náchylné – např. brambory a rajčata.

Postřiky nepoužíváme při:

Antraknóza okurek a bakteriální skvrnitost okurek – patří mezi nejrozšířenější choroby listů plodové zeleniny (okurky, tykve, melouny). Poznáte ji podle výskytu světlých skvrn na listech. Houba může napadnout i plody. Doporučujeme moření semen a dodržujte čistotu prostředí (skleníku, pařníku apod.). Zajistěte dostatečné větrání.

Plody nesklízejte mokré, za ranní rosy apod. Došlo by k mechanickému rozšíření houbovité choroby.

Biopostřiky na plodovou zeleninu, které si můžete vyrobit doma

Proti plísni bramborové lze vyrobit postřik z natí a slupek cibule. Ty nechejte vykvasit 8-10 dní. Poté zřeďte 1:10 a aplikujte do půdy.

Universálním postřikem, mimo jiné také proti plísni bramborové na rajčatech, je postřik z listů rebarbory. 2 kg listů rebarbory (reveň) vařte 30 minut. Poté aplikujte v neředěné formě 3 dny po sobě.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com