Kamarádi, sousedé, příbuzní

To jsou nejlepší „hlídači“ našich zamčených dveří. Při všech technických vymoženostech je pořád osobní dohled v naší nepřítomnosti nezastupitelný. Takže ten, kdo celý rok nemluví se sousedy a má s nimi nulové vztahy, kdo nemá přátele a s příbuznými si nevychází vstříc, je při odjezdu nejvíc ohrožený. Vystavuje se nebezpečí, že nikdo nepostřehne vylomené dveře domu nebo vysypané sklo okna; nebo to nenahlásí.

Dívat se na svět přes mříže?

Nejslabšími články jsou stavební otvory - tedy dveře, okna, balkonové dveře. Co s nimi? Zejména v přízemích a suterénech sázejí lidé na mříže. Ale kdo by chtěl žít pořád doma s výhledem na mříže? Mohou být sice nasouvací, ne fixní, ovšem zase - co se dá připevnit, samozřejmě lze zase sundat. Hlavně tam, kde je klid, a zloděj tak má spoustu času.

Důležité je nesoustředit se pouze na hlavní vchod, ale také na vstup do garáže, na zahradu, spojovací dveře domu s garáží, na dveře do suterénu, na okna. U francouzských oken a oken v přízemí je vhodné instalovat uzamykatelné kliky a mít nerozbitná skla.

Jako bychom doma byli...

Důležité je zloděje vůbec nepřilákat. Často jim ale dáváme najevo, že nejsme doma a byt nebo dům nikdo nehlídá. Známé detaily, které se pořád připomínají, přesto na ně leckdo nedbá, jsou: plná schránka, zatažené žaluzie, mrtvo a tma, byt bez pohybu. Důležité je požádat někoho, aby vybíral schránku, větral, občas nechal rozsvíceno (úsporné žárovky).

Nestačí před odchodem jen zamknout, i kdyby to bylo na ten nejdokonalejší zámek. Bezpečí znamená nejširší kombinaci mnoha prvků: od optimálně vybraných speciálních zabezpečovacích systémů přes bezpečnostní dveře až třeba k pravidelnému vybírání schránky a svícení v bytě.

Vybrat si správné zabezpečení

Pokud jde o technické prvky, možností je v dnešní době mnoho - dohledové a monitorovací domácí systémy, bezdrátové GSM alarmy, různé kombinace i přímé napojení na pult centralizované ochrany. Na alarmy a monitorovací sety si musíme připravit několik tisíc (asi od 3500,- Kč). Kompaktní bezdrátový zabezpečovací alarm si můžeme namontovat sami. Protože je bezdrátový, odpadá instalace drátů, a tak se jenom zaměříme na optimální umístění čidla. To může být většinou v maximální vzdálenosti do 80 metrů. Jestliže se pak monitorovaný byt nebo dům naruší, dostaneme SMS zprávu (a to až na 5 nastavených čísel), mimoto ještě telefonní hlášení. Obsluha alarmů bývá jednoduchá, aktivují se dálkovým ovladačem, přitom sada mívá až čtyři ovladače, takže je může mít celá rodina. Externí reproduktor některých sad umožní, že lapka slyší váš hovor o vniknutí do objektu. K systému můžeme dokoupit i další čidla a také sirénu, která při poplachu spustí hlasitou (120 dB) sirénu a světelnou signalizaci. K některému systému je v ceně i také střežení pultem centralizované ochrany, třeba na půl roku zdarma. Po vyhlášení poplachu dorazí zásahová jednotka.

O co jde:

1. Zbytečně nelákat zloděje tím, že mu některými detaily dáváme jasně najevo, že jsme dlouhodobě pryč.

  1. Pokud už se dovnitř dostane, mít dobrý zabezpečovací systém, který nám to sdělí (obdržení SMS, siréna, napojení na pult centralizované ochrany).-ag- Foto: www.isifa.com