Nemusíme to ale dlouho vědět. Větší problémy na sebe mohou nechat poměrně dlouho čekat, zatímco prozatím nám může jen lehce vadit příliš suchá kůže rukou. Razantnější chemické prostředky způsobují ale mnoha lidem i dýchací problémy, i když projevy kožní jsou na místě prvním.

Nepostradatelné rukavice

Vždy a třeba opakovaně si přečteme návod a nepodceňujeme správné používání čehokoliv – od přípravků na nádobí až po nejsilnější desinfekce a čističe odpadů. A nejde jen o to, co by se stalo, kdyby nám - jak jsme vždycky v návodu varováni – přípravek stříkl do oka. Jde i o zcela běžné ignorování silné odmašťovací schopnosti chemikálií, nehledě už na dráždivé až leptavé účinky těch silnějších. A ani při práci s těmi si leckdo riskantně rukavice nevezme.

Kůže se tak pomalu, ale jistě odmašťuje a v závislosti na její citlivosti a odolnosti dříve nebo později přijdou problémy. Může se začít odloupávat, na dlaních se objeví svědící pupínky. Tato místa se pak lehce mohou zanítit, zejména působí-li na ně dále různé chemické prostředky. Cesta nás pak zavede do ordinace kožního lékaře. Léčit kožní problémy je zdlouhavé a nemilé a je vždy jednodušší takovým nepříjemnostem raději předejít.

Nebezpečí aerosolů Dá se říci - a vidíme to hned, když se rozhlédneme po regálech v drogerii – že většina kuchyňské (i koupelnové) chemie přechází do formy ve spreji. Tak stále méně čisticí nebo lešticí prostředek na plochu lijeme, ale stříkáme. Vlastně stříkáme přípravek do vzduchu nad plochu, takže nepatrné množství vdechujeme. V rodinách, kde jsou alergici, ale i malé děti, by se proto měla vždycky dát přednost prostředkům tekutým před rozstřikovači. Rozstřikování různých vůní stojí za to rovnou z velké části nahradit důkladným větráním.

Krém na ruce postavíme vedle jaru Krém na ruce je v kuchyni nepostradatelný. Ruce se myjí mnohokrát denně a určitě se vždy nestihnou natřít krémem nebo ochrannou emulzí. Ta by však měla stát na čestném místě na pracovní desce a být maximálně při ruce. Stejně tak gumové rukavice – několik párů různé síly, speciálních na mytí skla, silnějších na mytí podlahy.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/