Město Chrudim bude v příštím roce investovat přes 94 milionů korun proti letošním 80 milionům korun. Druhé největší město v Pardubickém kraji přitom více než zdvojnásobí výdaje na bytovou výstavbu na 22,2 milionu korun. "Jde o výstavbu 60 bytových jednotek na sídlišti Na Větrníku, které budou v příštím roce dokončeny," řekla vedoucí finančního odboru chrudimské radnice Hana Vránová.

Rozpočet města s více než 24.000 obyvateli je pro rok 2005 sestaven opět jako vyrovnaný. Příjmy a výdaje meziročně stouply přibližně o 12 milionů na 382 milionů korun. Vzrostly hlavně daňové příjmy.

Na výstavbu uvedených bytů již město podle ní získalo státní dotaci asi 13 milionů korun. Zbývajících devět milionů si Chrudim půjčí od banky.

Chrudim v příštím roce bude rovněž pokračovat v opravách místních komunikací, na něž vynaloží shodných 20 milionů korun. Na rekonstrukce a údržbu mateřských a základních škol poskytne přes osm milionů korun a na opravy památek více než čtyři miliony korun.

Další významnou položkou rozpočtu bude téměř 68 milionů korun věnovaných na sociální sféru a zdravotnictví. "Z této částky je určeno na výplatu sociálních dávek 54,5 milionu korun a přes 13 milionů korun činí příspěvek pro Centrum sociálních služeb a pomoci," dodala. -čtk-