Výhodou chryzantém je jejich široké využití. Lze je pěstovat jako venkovní, ale také jako interiérové rostliny, můžeme je vysázet na trvalkové záhony, ale také je pěstovat v nádobách na terase či balkoně, díky různým velikostem, kterých jednotlivé odrůdy dorůstají, můžeme vytvořit zajímavá a pestrobarevná zákoutí.

Venkovní rostliny pěstované na záhonech se určitě vyplatí vybírat mezi odolnějšími odrůdami, jež zvládnou překonat naši zimu. Pro pěstování v nádobách se zase hodí nižší drobnokvěté odrůdy, které vytvoří půvabné kompaktní keříky. Pokud budeme rostliny pravidelně opečovávat a odstraňovat odkvetlé květy, budou se na rostlinách tvořit stále nové a keřík vydrží kvést až do listopadu.

Venkovní odrůdy a mrazuvzdorné druhy pěstované v nádobách můžeme v zimě nechat na zahradě (rostliny z nádob doporučujeme přesadit na záhon, nebo velmi pečlivě obalit nádobu, aby byly kořeny rostlin chráněné před mrazem), nahrneme na ně lehčí zeminu a při příchodu mrazů ještě navrch naklademe chvojí či netkanou textilii. Choulostivější druhy přeneseme do chladné místnosti, ve které jsou stálé teploty mezi 4-10 °C.

Chryzantémy je vhodné koupit přímo v zahradnictvích, kde získáme přesné informace o jednotlivých druzích, a můžeme tak vybrat přesně ty odrůdy, které se hodí pro naše pěstební podmínky a lokalitu, v níž rostliny budeme pěstovat. Měli bychom dát pozor na rostliny kupované v supermarketech, jež bývají zasazené v dočasném substrátu a zpravidla dlouho nevydrží.

Pokud takové rostliny koupíme nebo dostaneme, v první řadě je třeba přesadit je do nádoby s kvalitní zahradnickou zeminou, jež bývá namixovaná částečně s rašelinou, neboť chryzantémám vyhovuje trochu kyselejší půda. Interiérové chryzantémy pak postavíme na chladnější stanoviště, jehož teplota nepřesahuje 16-18 °C a kam dopadají pouze rozptýlené sluneční paprsky. Rostliny je třeba zalévat pravidelně, ale nepřemokřit je. Máme-li rostliny ve vytápěných místnostech, je vhodné jim čas od času také rosit listy.

Jakmile rostliny odkvetou, necháme je přezimovat v chladu a jen při velmi omezené zálivce, velmi podobně jako chryzantémy venkovní, jen u interiérových dbáme na to, aby v místnosti teplota neklesla pod bod mrazu. Na jaře pak rostliny opět vystavíme na teplejší stanoviště s dostatkem slunečních paprsků a přidáme častější zálivku i hnojivo. Některé rostliny však ani v takovém případě již nenaberou tolik sil, aby vypadaly tak krásně jako na podzim. To však nevadí, během dubna z nich můžeme alespoň odebrat řízky, a namnožit si tak nové rostliny.

Nové řízky zasadíme do lehkého substrátu, který je namíchán s rašelinou a také s trochou písku pro odlehčení a provzdušnění půdy, a vysadíme je na stinné místo, chráněné před přímým sluncem. Navrch je zakryjeme průhlednou fólií, která k rostlinám propustí světlo, ale bude je chránit před větrem a možnými mrazíky, jež jsou pro aprílové počasí běžné. Po zmrzlých mužích, tedy v druhé polovině května, již můžeme nové rostliny přesadit na záhon nebo opět do nádoby.