Chudokrevnost je tak trochu jako tichý nepřítel. Sotva si jí všimneme a už nám krade energii, dobrou náladu a celkově zdraví. Často se plížíme do postele, aniž bychom pochopili, proč se cítíme tak unaveni. Na vině může být chudokrevnost, ale nebojte se! Máme tu stravovací tipy, které vám s ní pomohou zatočit.
Jak poznáte nedostatek železa?
Co pomáhá na chudokrevnost?
Pokud máte pocit, že z vás někdo vysává energii, pak je čas se zaměřit na železo v jídelníčku. Zdroje železa, jako je červené maso, vejce a luštěniny, mohou přímo doplnit železo v krvi. Nezapomeňte ale, že vitamin C zpřístupňuje železo pro naše tělo, takže si dnes dejte také pomeranč nebo červenou papriku.
Co způsobuje chudokrevnost?
Chudokrevnost může být důsledkem nedostatku železa, folátu, vitaminu B12 a dalších nutričních faktorů. Tento stav může také být důsledkem chronických onemocnění, jako je chronická ledvinová choroba, revmatoidní artritida nebo určité formy rakoviny. Další možnou příčinou je těhotenství, kdy ženy potřebují více železa než obvykle. K chudokrevnosti může dojít také po úrazu, kdy člověk ztratí hodně krve.
Jak rychle zvýšit železo v krvi?
Nejrychlejší způsob, jak zvýšit železo v krvi, je zaměřit se na železnatou stravu. Vysoce železnaté potraviny zahrnují játra, hovězí maso, luštěniny, tmavě zelenou listovou zeleninu a ořechy. Některé potraviny a nápoje, jako je káva, čaj a mléko, mohou vstřebávání železa snižovat, takže je vhodné nekonzumovat je. Jak už jsme zmínili, je důležité kombinovat železnaté potraviny s těmi, které jsou bohaté na vitamin C, ten totiž pomáhá tělu železo vstřebávat.
Věděli jste, že…?
Některé potraviny obsahují tzv. hemové železo, které je pro tělo snazší vstřebat? Toto železo se nachází v červeném mase, drůbeži a rybách. Na druhé straně jsou potraviny jako obiloviny, ořechy a zelenina, které obsahují non-hemové železo, které je pro tělo obtížnější vstřebat. Obzvlášť tyto non-hemové potraviny musíte kombinovat s vitaminem C.
Zdroj: mayoclinic.org, healthline.com, mountsinai.org