Stojíte často v obchodě před regálem a přemítáte nad nějakou tou lákavou skleničkou s lákavým obsahem? Dali byste si nějakou aromatickou lahůdku k těstovinám i masu, aromatickou, plnou dobrých chutí a ne tak úplně nezdravou? Lahůdek na bázi ovoce, zeleniny, koření, olivového oleje a dalších ingrediencí je široké spektrum. I když omáčky speciálně určené na těstoviny jsou trochu fádní a je lepší je doma poněkud vylepšit nebo rovnou doma připravit, sáhnout můžeme po dalších věcech. Bulharský nebo řecký ajvar, jasně oranžová specialita z paprik, senzační a velejemná ljutenica z paprik a rajčat, pesto na mnoho způsobů.

Ne úplně všechno, ale variace ne různé omáčky, pasty a podobné pochutiny připravíme doma čerstvé. Opravdové pesto si chceme často vyrobit doma a často k tomu už směřujeme, ale většinou skončíme tím, že nemáme po ruce piniové oříšky.

Oblíbená a rychle hotová je ale jednoduchá olivová pasta, kterou můžeme připravit v nejrůznějších variantách, pokaždé do ní zkusíme přidat jinou ingredienci podle fantazie a i chuti. Studené omáčky z černých oliv, ale také kaparů nebo sardelek můžeme vytvářet donekonečna. Chuťových obměn dosáhneme, když jednou přidáme petrželku, jindy pažitku, bazalku nebo oregano, ale třeba také kardamon, fenykl nebo zázvor.

Olivovou pastu připravíme z obyčejných černých oliv bez pecek. Jindy můžeme vyzkoušet třeba i černé marinované olivy nebo druh Kalamata.

Potřebujeme k tomu: 200 g černých oliv bez pecek, 3 ančovičky, 50 g propláchnutých kaparů naložených v octě, (pokud použijeme kapary naložené v soli, necháme je odmáčet a ještě je důkladně propláchneme), snítku tymiánu a čerstvé bazalky, 2 dcl panenského olivového oleje, sůl, čerstvě mletý černý pepř, osminku citronu. Všechno rozmixujeme v mixéru, ochutnáme a dochutíme.

A ještě poznámka o olivách: olivový olej je jak dobře víme zdravý, u oliv už paradoxně nad tím už tolik nepřemýšlíme – považujeme je pořád spíše za lahůdku. Dříve jsme se bez nich dlouhá léta úplně obešli, nyní jsme jimi zaplaveni a ani to nevnímáme. Takže proč příznivě ovlivňují náš organismus? Mimoto že jsou zdrojem kvalitního tuku mají plody oliv velmi vysoký obsah minerálů a vápníku, antioxidantů, přijímáme v nich hodně hořčíku a vitamínů A a E.

-ag-Foto: Archiv In