Překvapivá řešení v interiéru jsou podobně osvěžující jako pramen čisté vody, na který náhodně narazíte v přírodě. Přitom někdy stačí docela málo, aby běžné či méně obvyklé zařizovací prvky dodaly domovu novou energii.

Relaxační houpání

Závěsná houpací křesla a sítě si našly své místo také v interiérech. Pohupování uklidňuje, z houpačky se dá sledovat film, poslouchat hudba nebo číst knížka, pak nahradí i ušák ve čtecím koutku. Křesla jsou z pohledu instalace jednodušší, fixují se do jednoho bodu. Podstatné je vědět, zda váš strop unese danou zátěž.

Například do betonu lze namontovat ocelovou kotvu s okem (ostatně většina houpaček se prodává s touto kotvou), nebo zvolit kombinaci houpačkového háku a chemické kotvy. A pro všechny, kdo nemůžou závěsné křeslo či síť kotvit do stropu, se nabízí houpačky ve stojacím rámu.

Hlavně na kabelu

Velkou parádu slibují různorodě zavěšená svítidla. Často se objevuje model dříve typický pro dílny a garáže – kabel s objímkou, do které namontujete žárovku. Kabel se také mnohdy omotává na přídavný prvek, třeba dřevěný hranol nebo kovovou tyč, a když využijete více zdrojů, vyrobíte si originální svítidlo.

Vyhrát se dá s materiály objímek i samotnými kabely, například je lze přichytit na několika místech, na stěnu i strop, a zase vznikne jiný dojem. Ostatně efekt vodopádu, tedy různorodá výška jednotlivých prvků závěsného svítidla je poslední dobou žádaná, do interiéru vnáší dynamiku.

Zeleň ve vzduchu

Pěstování interiérových rostlin ve výškách má několik výhod. Nezaberou místo a dají se snadno přemístit. Využít lze tenká, téměř neviditelná lanka na dekorativní obaly květináčů, za něž se připevní na stěnu či strop. Přibližně před deseti lety se u nás začaly objevovat také kokedamy, rostliny, jejichž garsonkou není květináč, nýbrž zemina ve tvaru koule obalená mechem. Visí nejčastěji ze stropu na lanku či provázku. Zanedlouho je doplnila závěsná rostlinná aerária ze skla.

Macramé frčí

V poslední době se nedá přehlédnout ještě jeden významný trend – závěsy na květináče vyrobené technikou macramé (drhání). Zkuste je a sami uvidíte, že osvěží i moderní interiéry. Do těchto závěsů se dají vložit rovněž vhodně tvarované nádoby na řezané květiny. Nebo na zeď připevněte několik váz různých barev, wow efekt bude zaručený.

Drhání se využívá i jinde, šikovné ruce z provázků vytvoří vzdušný předěl, členící například hlavní obytný prostor. Vypadá jako hrubě tkaná záclona a díky hand made výrobě si ho přizpůsobíte na míru. Komu se nechce do DIY tvorby, drhaný závěs si objedná na zakázku, nebo zůstane u textilních závěsů, které se podobně jako japonské stěny nemusí používat jen ke stínění oken.

Designové ticho

Další aktuální trend se do domácností přesunul z open space, bavíme se o závěsných akustických panelech. Pohltit zvuk se dá elegantně, jak dokládá pestrý výběr tvarů v rozmanitých barvách. Lze je využít vodorovně, například jako „zastřešení“ nad sedačku, svisle v prostoru a rovněž na stěně. Současně fungují jako působivý estetický prvek.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopise Dům&Zahrada 11/2022.