Architektura domu

Dům, jehož je kuchyně nedílnou součástí, je moderní. Prozrazují to dveře s hladkou zárubní bez profilace a čiré hladké sklo prosklení, zatímco šikmá stěna ukazuje na 80. léta. Také okna nemají tradiční dřevěné rámy, ale v souladu se současnými trendy subtilní kovové, které minimálně ruší výhled ven. Ze stejného důvodu se okna vzdala dekorativního členění a ponechala plochu skla bez přičlí. Velkoformátová dlažba položená „na koso“ je posledním důkazem data kolaudace.

ČTĚTE TAKÉ:

Masivní linka

Kuchyně se bez ohledu na moderní architekturu domu rozhodla být stylová. Pro svůj záměr si zvolila masivní rámová dvířka, která vyhodnotila jako dostatečně solidní a reprezentativní, ovšem jejich těžkopádná profilace a tmavé dřevo se do světlého moderního interiéru nehodí. Výraz mohutné sestavy horních skříněk by mohla zachránit prosklená dvířka. Kuchyni by také prospělo zarovnání skříňky přesahující římsu nad mikrovlnnou troubou.

Perníková chaloupka

Sezení kolem oblého stolu spojeného s ostrůvkem mělo nejspíš působit mile, útulně a rozvíjet rustikální styl, výsledek bohužel připomíná spíše kulisy dětských pohádek. Prořezávaná opěradla masivních židlí v kombinaci s kostičkovanými sedáky patří opravdu spíše na venkovskou chalupu nebo do horského srubu nežli do moderního domu. Náhrada podivného „polo-stolu“ zvýšeným obdélným snídaňovým pultem s trojicí elegantních barových židlí nabízí záchranu…

Pracovní deska

Žulová deska působí velmi elegantně a svým leskem příjemně odlehčuje těžkopádný výraz kuchyňské linky. Materiálově dobře doplňuje masivní dvířka kuchyně a barevně navazuje na podlahu, ale se svérázným designem židlí si evidentně nerozumí. Rustikální židle by si naopak rozuměly s pracovní deskou z keramických obkladaček menšího formátu s nepravidelným povrchem a kontrastními spárami (nejlépe ovšem v jiném objektu).

Jídelní stůl

Bílý komplet jídelního stolu se židlemi a lavicí působí v kontextu tmavého dřeva linky jako zjevení. Zřejmě z obavy, že druhé sezení v tmavé verzi by interiér příliš zatížilo, padla volba na bílou. Bílá jídelní souprava by se lépe vyjímala v bílé kuchyni s jemně profilovanými dvířky v provensálském stylu. S tmavou kuchyní by bílý stůl dokázala propojit dřevěná deska v odstínu dvířek. Rozhodně lépe by se zde vyjímal subtilní, elegantní tmavý stůl a židle se světlým čalouněním.

Svítidla

Zvolená svítidla postrádají styl i charakter, a ačkoliv alibisticky odkazují k historii, patří spíše do pohádky. Měkce tvarované zvonečky lustříků nad pultem stejně jako „zlaté“ propletené mřížoví lustru nad jídelním stolem prozrazují nevkus a bezradnost. Kuchyni by stylově doplnily klasické ověskové lustry, ale s architekturou domu by více rezonovala moderní svítidla s textilními širmy, která by do interiéru plného tvrdých povrchů vnesla měkkost a zlepšila akustiku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com