Studená podlaha

Světlá mramorová podlaha v duchu funkcionalistických tradic působí neobyčejně luxusně a její vysoký lesk efektně násobí přicházející denní světlo. To sem vstupuje velkoryse prosklenou obvodovou stěnou, která zprostředkovává úchvatné výhledy do vzrostlé zahrady. Šedobílý mramor ovšem současně působí chladně – lepší volbou jsou rozhodně druhy proteplené lehounkým nádechem do béžové nebo růžové. Velkorysý prostor navíc dovoluje použití tmavší, sytě hnědé nebo načervenalé podlahy, která interiér příjemně zateplí a opticky vyváží jeho nadstandardní rozměry.

Světlý koberec

Krémový koberec na šedobílé podlaze se světlou sedačkou působí sice klidně a harmonicky, ovšem výsledek je poněkud fádní. Koberec odvážnějších barev by jasně vymezil relaxační zónu a nechal světlé pohovky náležitě vyniknout. V souladu s jasně patrnou inspirací funkcionalismem a klasickou elegancí by se tu nejlépe vyjímal kvalitní vlněný koberec. Tradiční filigránské vzory na vínovém pozadí by prostoru dodaly na zajímavosti a zjemnily jeho téměř nadlidské měřítko. Kdo preferuje střídmost a čistotu jednobarevných ploch, zvolí hnědý koberec oživený melírem.

Holá okna

Asi bychom těžko hledali lepší důvod pro okna bez záclon a závěsů než atraktivní výhled. Zahrada se během roku přirozeně mění a okno v interiéru funguje jako velkolepé a originální umělecké dílo. Jeho nevýhodou je, že holé působí poněkud sterilně a chladně, obzvlášť po setmění, kdy pestrý obraz přírody za oknem vystřídá černá tma. Přijatelným kompromisem by snad mohla být lehounká průsvitná záclona v roli závěsu, během dne shrnutá do nepravidelných ploch a večer zatažená pro vytvoření intimnější atmosféry.

Neviditelné polštářky

Polštářky v barvě sedačky s ní zbytečně splývají. Ochuzují interiér o další barvy a vzory, které by neutrálnímu prostoru dokázaly dodat trochu více života a vzruchu, vnést do něj náladu, emoce a příběh. Potahy polštářků nabízejí prostor pro vyjádření osobnosti a dokreslení stylu. Příjemně osvěží neutrální základ pokoje a lze je snadno sezonně měnit. Možností je mnoho, ale daný styl zvýrazní kontrast materiálů a struktur, například kombinace přírodního hedvábí se sametem nebo žinylkou. Během zimního období interiér zateplí hrubě pletené polštáře s kůžemi a kožešinami.

Chybějící svítidla

Snad jediné, co je na stávajícím osvětlení vyhovující, je dimenze světelného výkonu. V případě potřeby je sezení zalito světlem stejně kvalitně jako expozice na veletrhu s nábytkem. S atmosférou je to ovšem výrazně horší. Stojací lampa má sice originální tvar, ale její rozptýlené světlo nedokáže vytvořit intimní náladu vhodnou pro rodinné či přátelské povídání. Cestou ke zlepšení je doplnění stojacích a stolních lamp s textilními širmy. Naznačený styl nejlépe doplní stínidla v barvě kapučína nebo hořké čokolády. Krásu vlněného koberce by zajímavě násobila vínová stínidla.

Rozvolněný nábytek

Rozvolněná kompozice nábytku reaguje na měřítko prostoru a působí na první pohled velkolepě. Na druhý je ovšem jasné, že z pohodlných rozlehlých pohovek nikdo nedosáhne na skleněný konferenční stolek. Kromě toho vzdálenost pohovek naznačuje, že jsou určené spíše pro větší společnost vytvářející různě velké skupinky. Ty pak postrádají odkladní stolky v dosahu sedacího nábytku. Několik přidaných odkladních stolků by sezení zútulnilo a zvýšilo komfort jeho užívání. Podobně by posloužila třeba i nízká příruční knihovna, která by prostor oživila pestrými hřbety knih.

Jak by se vám líbilo v takovém interiéru?