Sádrokartonové desky nabízejí rychlou a snadnou výstavbu příček a podhledů. Někdy se ale stane, že díky nedodržení správných postupů od výrobce výsledek zdaleka neodpovídá našemu očekávání.

Rohy a kouty v podkroví:

Zdroj: Youtube

Spára vybíhající z rohu otvoru

Dává smysl, že na některých místech musíme v sádrokartonových příčkách vytvořit otvory pro dveře či okna. Častou, avšak zásadní chybou přitom bývá, když z rohů těchto otvorů vychází svislé či vodorovné spáry mezi deskami. Konstrukci je třeba vždy rozměřit tak, aby se spára nacházela minimálně 150 milimetrů od rohu otvoru. Navíc svislé spáry sousedních desek v nadpraží otvoru musí být vždy podloženy profilem.

Limity obloukových stěn

Speciální ohebné sádrokartonové desky slouží k vytváření obloukových a zvlněných příček. To může přispět praktické stránce věci a zároveň vytvořit zajímavý design. I ohebné desky však mají své limity a nelze je ohýbat donekonečna. Nejmenší poloměr ohnutí vně oblouku představuje 1000 milimetrů u desek s tloušťkou 6 milimetrů a 2 500 milimetrů u desek s tloušťkou 10 milimetrů. Když limit překročíme, desky tlak nevydrží a dojde k jejich popraskání.

Nesystémová konstrukce podhledu

Mnozí z nás si možná myslí, že protipožární desky fungují za všech okolností – a že stačí někam zasadit jednu či dvě, abychom případnou ochranu před ohněm v interiéru zvýšili. Protipožární desky však musí být vždy nainstalovány po celé ploše podhledu. Když byť jen jednu z nich nahradíte jiným materiálem, například klasickou stavební sádrokartonovou deskou, rozhodně nedosáhnete deklarovaných hodnot požární ochrany.

Zřícení podhledu

Nainstalovaný sádrokartonový podhled se může zřítit hned z několika důvodů. Prvním z nich je přetížení závěsů podhledu v důsledku nedodržení jejich předepsaných rozestupů. „Závěsy se pak mohou zdeformovat nebo dokonce vytrhnout z profilu,“ vysvětluje Robert Hošek z Rigipsu. Další problém může představovat nedostatečně únosné či chybné kotvení závěsů do nosné konstrukce stropu. Při kotvení závěsů do betonových stropů je vždy nutné použít kovové hmoždinky, například DN 6.

Zdroj: ČVUT, Rigips, Thespruce