Zajímavá kombinace barev, materiálů a odvážný stylový mix naznačují, že zde bydlí někdo z umělecké branže: malíř, fotograf, oděvní návrhář nebo přímo bytový designér.

Pestrý chaos

Ačkoliv interiéru dodává množství barev a zajímavých doplňků originální vzhled, interiér nemá žádný střed, přirozené ohnisko, které by spontánně přitahovalo pozornost. Příliš mnoho pestrých věcí spolu soupeří o pozornost a na nenápadném neutrálním pozadí vytváří chaotický neuspořádaný dojem. S respektem k majitelově zálibě v mozaice odvážných barev je třeba jim vytvořit adekvátní pozadí. Jasně vymezené a zvýrazněné plochy na podlaze i stěnách pestré barvy tzv. usadí, utlumí jejich vysoký kontrast s bílými stěnami, dají prostoru jasný rámec a řád.

Hladká podlaha

Světlá betonová stěrka na podlaze působí přirozeně a výborně dokresluje atmosféru původně průmyslového objektu. Nepravidelný rastr dilatačních a technologických spár ji zajímavě člení a zjemňuje velkorysé měřítko prostoru. Zútulnění a vytvoření solidního základu pro množství nábytku a dalšího vybavení nejlépe zvládne kusový koberec. Jednobarevný koberec, zdobený případně jen decentním jemným vzorkem, nebude konkurovat výrazným doplňkům. Hrubší struktura, plastický střih či vysoký vlas hladkou podlahu výrazně zateplí a zútulní.

Bílé stěny

Čistě bílá výmalba podobně jako šedá betonová podlaha sice respektují původního genia loci, rozhodně ale nepůsobí příliš útulně ani domácky. Protože místnost je bohatě osvětlená přirozeným světlem, které sem přichází hned ze dvou stran, je možné potlačit neosobní a tvrdý výraz bílé lehce tónovanou výmalbou. Šedý nátěr v zesvětleném odstínu betonové stěrky na podlaze by místnost zútulnil a při zachování bílého pruhu pod stropem opticky snížil. Navíc by vytvořil skvělé pozadí a základ pro barevně zvýrazněnou stěnu za pohovkou.

Obklad stěny

Poněkud neosobní výraz tohoto lehce industriálního interiéru je žádoucí prohřát a zútulnit. Kromě bytového textilu má tuto schopnost především přírodní dřevo, které zde prakticky chybí. Neobjevuje se ani na podlaze, která je betonová, ani na stropě, kde nosné trámy tvoří ocelové průvlaky, a překvapivě ani na nábytku, který je většinou z chladného kovu a skla. Stěně za pohovkou by proto slušel obklad z masivních dřevěných prvků, nejlépe parketových dílců nebo širokých hrubě opracovaných prken. Ducha místa uctí recyklované materiály ozvláštněné přirozenou barevnou patinou.

Holá okna

Stejně jako holá podlaha nezakrytá kobercem také stěny bez dekoračních závěsů u oken odrážejí ve vysoké místnosti zvuk nepříjemně zpět i s lehkým dozvukem, největším nepřítelem intimity. Bílé jednoduché roletky s pravidelným rastrem vysokých oken staré průmyslové haly dokonale ladí, ale interiér nezútulní ani nepřispějí ke zlepšení nevyhovujících akustických poměrů. Významnou roli by v tomto směru dokázaly sehrát závěsy a lehounké záclony, které by okna dekorativně zarámovaly, zjemnily jejich strohý výraz a účinně tlumily nepříjemný dozvuk.

Výstava doplňků

O zajímavé doplňky tu rozhodně není nouze – jsou vystavené téměř na všech volných plochách, kde dokonale vynikají. Roli dekorativních doplňků zde navíc hrají i drobné nábytkové solitéry, které upoutají svou barvou, materiálem nebo designem. Problém interiéru zaplněného výhradně designovými předměty je ten, že ztrácí obytný charakter a začíná připomínat spíš výstavní síň muzea moderního umění. Dojem by snad dokázal napravit jeden obyčejný úložný solitér na běžné věci – uzavřená komoda na ubrusy nebo knihovna zaplněná hřbety knih…

www.haroldova.cz