Tato kuchyně rozhodně nebyla levná. Nepatří mezi nejmenší, všechny použité materiály jsou velmi kvalitní a přírodní žula na pracovní desce působí luxusně. Ačkoliv spolu všechno barevně i stylově dobře ladí, výsledek překvapivě není ničím výjimečný, ani zvláštní. Může za to pravděpodobně designér bez invence nebo odhodlání paní domácí prosadit si maximum úložných prostor.

Materiály

Podlaha z velkoformátových dlaždic má nádhernou barvu, která prostor interiéru nenápadně zútulní, aniž by mu zbytečně ubírala světlo. Navzdory světlému odstínu není díky jemné kresbě tolik náročná na údržbu, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přírodní kámen na podlaze dodává celé kuchyni punc luxusu. Efekt zvoleného řešení a materiálu zvyšuje plynulé propojení kuchyně s halou, ve které je zvolena stejná podlaha. Toto řešení patří do rejstříku oblíbených triků bytových designérů, protože dodává bytu vzdušnost a dojem velkorysosti, a to bez ohledu na jeho skutečnou velikost a uspořádání.

Dispozice

Dispozice kuchyně není na daném prostoru řešena ideálně. Z volně stojící lednice (mimo záběr) je nutné potraviny přenést na ostrůvek se dřezem a odtud po omytí a zpracování podruhé na varnou desku. Díky dřezu se veškerá úprava potravin logicky přenesla na ostrůvek, zatímco pracovní deska linky zůstává bez využití a slouží jako odkladní plocha. Lednice by byla více po ruce na místě korpusu s pečicími troubami, ovšem hospodyňka by se musela smířit s jejich pozicí pod varnou deskou. Pokud by si dřez vyměnil pozici s varnou deskou, potraviny by se během úpravy přenášely pouze jednou.

Kuchyňské skříňky

Dřevěná buková dvířka s decentním rámečkem působí solidním dojmem, především díky jemnému odkazu k tradičnímu pojetí kuchyně v minulosti. Kompaktnímu výrazu spodních skříněk rohové části kuchyně na půdorysu písmene „L“ nelze nic vytknout. Nabízejí jistě dostatek sofistikovaných úložných prostor, včetně praktických zásuvek, jak naznačuje jejich přítomnost v každém jednotlivém korpusu. Současně není třeba obávat se příliš objemného dojmu, protože linka zůstává z větší části pohledově odcloněna ostrůvkem. U něj už bohužel zvolené kompaktní řešení nepůsobí zdaleka tak přesvědčivě.

Ostrůvek

Plně uzavřený a poměrně rozměrný kuchyňský ostrůvek nebyl do této kuchyně zvolen právě šťastně. Obzvlášť jeho dvojitá hloubka z něj činí masivní solitér, který uprostřed místnosti působí zbytečně těžkopádně a hmotně. Nepříznivě působí především plný a nečleněný hladký bok. Rozhodně lépe působí strany s dvířky orientované do kuchyně a jídelny. Pro odlehčení ostrůvku by stačilo vzdát se jedné uzavřené skříňky a nahradit ji po obou stranách ostrůvku mělkou a otevřenou policovou částí. Ta by působila vzdušně, dekorativně by zjemnila a opticky odlehčila celý ostrůvek.

Horní skříňky

Podobně jako ostrůvek také monolit horních skříněk působí zbytečně fádně, díky svému rozsahu navíc ještě těžce a hmotně. Nudu se nepodařilo zahnat ani vloženou nerezovou digestoří, která je nad zdvojenou varnou plochou nadstandardně široká. Ačkoliv výrazná nerezová horizontála mohutné digestoře příjemně narušuje monotónní sestavu skříněk, na optické potlačení vertikál mnoha otvíravých dvířek nestačila. K zamýšlenému oživení nepomohla ani dlouhá řada nevkusných dekorací, které navíc v podivné mezeře pod stropem nevyniknou a intenzivně se na ně práší.

Náprava

Pokud se hospodyňka nechce vzdát úložného prostoru, které jí poskytují horní skříňky, a trvá na jejich uzavření dvířky, nabízí se následující řešení. Snížení stávajících skříněk vylepší jejich vzhled nápravou poměru mezi výškou a šířkou převýšených dvířek a jejich redukovaný obsah bude dostupnější. Mezeru do stropu by pak vyplnila druhá řada skříněk v bílé barvě, které by zastavěním tmavé mezery opticky rozjasnily a opticky splynuly s podhledem. Opačným přístupem a odvážnějším řešením je vylehčení horních skříněk vložením otevřených polic.

Nudná bezradnost byla chybou v této kuchyni. Vyzdobit si kuchyňský prostor ale příliš mnoha doplňky také nemusí být cesta správným směrem, přesvědčte se.