Barové židle

Černé židle s červenými potahy působí mezi harmonicky sladěnými hnědými tóny na první pohled nepatřičně. Možná jsou zde jen dočasně, nežli majitel pořídí nové… Ty by každopádně měly materiálem, barvou i stylem navazovat na klasicky zařízenou kuchyni. Konstrukci židlí z masivního dřeva v barvě kuchyňských dvířek oživí světlý kožený potah. Kůže přirozeně doplní ostatní kvalitní materiály v interiéru a její nadčasově půvabný béžový odstín sezení u baru rozjasní.

ČTĚTE TAKÉ:

Tmavý obklad

Tmavý obklad stěny nad pracovní deskou je další osudnou chybou této kuchyně. Spodní i horní skříňky linky s plnými dvířky z elegantního tmavého dřeva potřebují nutně prosvětlit! Jednou z možností je obložit přilehlou stěnu stejným materiálem, ze kterého je pracovní deska – přírodním kamenem. Intenzivnější rozjasnění nabízí moderní obklad skleněnou deskou v barvě bílé kávy, která by kuchyni dodala lesk a osvětlení pracovní plochy efektně odrážela do místnosti.

Pracovní deska

Volba desky z přírodního kamene pro stylovou klasicky elegantní kuchyni s dřevěnými kazetovými dvířky byla rozhodně správná. Světlý odstín příjemně kontrastuje s tmavým dřevem, jen kresba je příliš výrazná – černé žilkování k sobě poutá nepřiměřenou pozornost a žlutý nádech neladí s odstínem keramické dlažby. Lépe by se zde vyjímal kámen s jemnější nenápadnou kresbou, v teplé barevnosti (s nepatrným nádechem do růžové) odvozené z dlažby na podlaze.

Horní skříňky

Masivní dřevo kazetových dvířek je neobyčejně krásné, ale je ho tu už příliš mnoho. Tmavé spodní skříňky i ostrůvek vytvářejí kuchyni poctivý, stabilní základ, ale horní skříňky je žádoucí opticky odlehčit. Toho lze dosáhnout buď vložením otevřených polic, nebo osazením prosklených dvířek. Se stávající kuchyní je propojí dřevěný rám, zatímco výplň z matového skla milosrdně zakryje obsah skříněk a ochrání ho před prachem. Po instalaci vnitřního osvětlení kuchyni doslova rozzáří.

Nedostatek světla

Tato kuchyně na první pohled postrádá světlo, které tmavé povrchy intenzivně pohlcují. Pokud sem nelze dostat denní světlo stavební úpravou (zvětšením okna, probouráním světlíku apod.), nahradí ho umělé osvětlení. Dekorativní lustr s textilním širmem krémové barvy instalovaný nad ostrůvkem ho efektně rozzáří a odraz od lesklé kamenné desky přirozeně zvýrazní střed místnosti. Krémový širm se barevně propojí s koženými potahy nových barových židlí a případně i skleněným obkladem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com