Ořechy propůjčují (nejen) vánočnímu pečivu neodolatelnou chuť. To je vedle vanilkového pečiva jedno z nejoblíbenějších a v mnoha variantách se objevuje na stole každoročně. Pokud ořechy a oříšky nekoupíme loupané nebo už strouhané, musíme je ovšem vylouskat. Doma zbavujeme pomocí louskáčku skořápky i ty ořechy, které jsme si sami vypěstovali.

Louskáčky staré i nové

Louskáčky byly odedávna dílem lidové tvořivosti a louskání prací dlouhých zimních večerů. Ještě dnes můžete koupit louskáček ve tvaru figury s hýbacími čelistmi, mezi kterými křupne ořech, když se vloží do úst a zatlačí se na páku u čelisti. Koupíte u lidových umělců a na vánočních trzích. A co je v obchodech? Kovové louskáčky tradičního tvaru, kleště designově vyvedené a vypadající jako kleště zubařské (Tescoma) kolem 100 korun, louskáčky německé a italské (Kuechenprofi, Giannini Mediterraneo) kolem 500 - 700 korun. Zvláštní je dřevěný kulatý louskáček s otvorem, do kterého míří šroubovice. Když otočíte šroub, ořech uvnitř se rozlomí. Pořídíte ho asi do 100 korun a najdete u výrobců hraček a dřevěných předmětů. Totéž je ale i v nerez provedení (Blomus) za 860 korun. Chromový louskáček na vlašské ořechy s pogumovanou rukojetí (Cilio) vyjde asi na 500 korun. Ergonomické louskáčky Silit na vlašské ořechy, paraořechy i lískové oříšky už atakují ceny kolem 1000 korun. Klasické ruční mlýnky na ořechy najdete zhruba od 180 do 600 korun. Ořechy nám namelou i elektrické kuchyňské přístroje, ale hodí se i struhadlo: malé půlobloukovité jemné struhadélko se dá vzít do ruky i opřít o mísu. Jemně nastrouhá jakékoliv ořechy.

Ořechy chutnají i zdraví prospívají

Ořechy jsou bohatým zdrojem energie. Kromě tuku mají hodně bílkovin, v tuku rozpustný vitamin E, vitaminy skupiny D a hodně stopových prvků. Ochucují těsta, nádivky, krémy. Objevují se často i v nepečeném pečivu. Oříškové pečivo je evergreen - přinášíme recepty z různých časových údobí.

Ořechové pečivo nepatří na stůl alergiků, proto opatrně. A pozor - někteří lidé jsou na ořechy alergičtí kompletně, jiní mohou jíst lískové oříšky, ale burské nikdy, také vlašské jsou pro ně nebezpečné. Když někomu nesete krabici cukroví a jednotlivé druhy jsou smíchané, alergik si vezme vanilkové, ořechového se nedotkne - a dostane záchvat. Proto pečivo důkladně oddělte.

Recepty na oříškové cukrovinky

Oříškové čokoládové bonbony - nepečené (1965)10 dkg strouhané čokolády, 5 dkg strouhaných oříšků, 10 dkg cukru, 3 lžičky rumu, 1 bílek. Nádivka: důkladně smícháme lžičku cukru, lžíci másla, pár kapek rumu, 1 natvrdo vařený žloutek.

Oříšky, čokoládu, cukr a bílek smícháme a prohněteme, vytvarujeme váleček o průměru asi 5 cm, nakrájíme ho na kolečka. Do každého zabalíme kousek nádivky. Kuličky obalíme v oříškách nebo čokoládě a vložíme do papírových košíčků.

Oříškové placičky s pařížským krémem (1925)5 bílků, 17 dkg cukru, 10 dkg strouhaných lískových oříšků, 5 dkg polohrubé mouky, 4 dkg rozehřátého másla. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, vmícháme cukr smíchaný s moukou a oříšky. Nakonec přidáváme vychladlé tekuté máslo. Lehce mícháme, aby sníh nespadl.

Na pomaštěný plech stříkáme hladkou trubičkou oválné placičky, jako laskonky. Upečeme při mírné teplotě, spíše sušíme. Vychladíme a spojíme k sobě po dvou tuhou pařížskou šlehačkou nebo máslovým krémem (na něj podle chuti smícháme změklé máslo, moučkový cukr a strouhané oříšky).

Ocukrované oříšky (1870)Vyber nejpěknější jádra lískových oříšků, opař a oloupej je, k čemuž malý nožík ku pomoci vzít musíš. Načež každé jádro v hustě zavařeném cukru omoč a nech oschnout. Potom je zaobal do nastříhaných barevných papírků a tyto na konci zakruť.

Dort z lískových oříšků (1850)Utři 6 žloutků do zpěněna s 21 deka cukru (to je o něco málo víc než staré 1 libry), pak k tomu přidej 14 deka ustrouhaných oříšků a 14 deka ustrouhaných mandlí, naposled ze 6 bílků tuhého sněhu, dej to do dobře vymazané dortové formy a peč pozvolna, když dort vychladne, rozkroj ho na dva listy. Udělej z jednoho deci smetany tuhou pěnu, vmíchej do ní 2 lžíce vanilového cukru, namaž ji mezi ty dva listy, navrch potři medem a krášli v předem cukrem namočenými oříšky.

TIP: Půlky vlašských ořechů obalte v karamelu z rozpuštěného krystalového cukru. Nebo je dejte do rumu a potom jimi ozdobte dorty a poháry.

POZOR: Stejně jako u jiných pochutin s vysokým obsahem tuku (kokos, mák) musíme dbát na kvalitu a čerstvost. Jakmile voní a chutnají žlukle, nikdy je nepoužívejte, zkazíte výsledek.

-ag-Foto: www.profimedia.cz