Terénní úpravu chápe český zákon jako zemní práce či změny terénu, kterými se podstatně mění vzhled prostředí nebo odtokové poměry. Podle nového stavebního zákona z roku 2023 do nich řadíme těžební a hornické a jim podobné práce. Ten na rozdíl od stavebního zákona z roku 2006 už nepracuje s násypy, zavážkami či úpravami pozemků potřebných pro vznik sportovišť a hřišť.

Jen na malou část terénních úprav nepotřebujete stavební povolení ani rozhodnutí o změně využití území, ohlášení nebo územní souhlas.

Věděli jste, že nový stavební zákon vyhrál ve 13. ročníku ankety „Zákon roku”? Poslechněte si názor jeho spolutvůrce Františka Korbela:

Zdroj: Youtube

Co na to nový stavební zákon?

Podle nového stavebního zákona, který nabude plné účinnosti 1. července 2023, nepotřebujete povolení na terénní úpravy do výšky nebo hloubky 1,5 metru o výměře 300 m² pozemku, který přímo nesousedí s veřejným prostranstvím či pozemní komunikací, změnu druhu pozemku nebo způsobu využití pozemků o 300 m² a na terénní úpravy, kterými neměníte přirozené koryto vodního toku.

V některých případech musí stavebník před zahájením terénních úprav vypracovat dokumentaci pro provádění stavby. Naopak tu nepotřebujete dokládat, když stavíte garáž vysokou maximálně 5 metrů s jedním nadzemním podlažím nebo do hloubky 3 metry, nebo opěrnou zeď vysokou maximálně jeden metr nebo oplocení do dvoumetrové výšky, které hraničí s pozemní komunikací nebo veřejným prostranstvím.

Překvapit by vás neměla ani tato omezení

Nacházíte se v lokalitě bohaté na archeologická stanoviště? Pak na terénní úpravy na vašem pozemku povolení potřebujete, a to i na ty, na které vaši známí v jiné obci nikoliv. Totéž se týká i chráněných území a tam, kde by mohlo být terénní úpravou ovlivněno životní prostředí.

Při jakýchkoliv úpravách nezapomeňte také na své sousedy. Ať už máte v plánu cokoliv, neměli byste zasahovat do jejich práv a obecně cizích pozemků. To se týká omezení výhledu novým vysazeným stromem, spadu listí a plodů nebo jejich obtěžování jiným způsobem.

Zdroje: https://zakonyprolidi.cz, https://kropaceklegal.cz