Když si koupíte kotel, vrata do garáže, robotický vysavač nebo lepší pračku, běžně k nim dostanete mobilní aplikace, jimiž je lze ovládat na dálku. Ty jednodušší používají systém pro jeden spotřebič a v takovém případě se ještě nedá mluvit o skutečné chytré domácnosti neboli Smart Home. Je to však první krůček na cestě k ní. Chytré technologie jsou dostupné v řadě úrovní a každý si může vybrat, která mu vyhovuje. Ať už z toho pohledu, nakolik je to praktické, vyplatí se to finančně, nebo je to zábavné.

Aktuální trendy

Ještě nedávno byla podobná technika jen pro bohaté, ale dnes je čím dál tím dostupnější. Zároveň se funkce stále vylepšují. Díky miniaturizaci se často integruje více systémů do jednoho. Třeba malá wifi kamera může mít v sobě i alarm, mikrofon a reproduktory, reflektor a nahrávací zařízení. Nebo jiný příklad – když chcete dálkově ovládat světlo, potřebujete k němu spínací zařízení zvané aktor. Teď už může být přímo v žárovce. Integruje se také ovládání. Trendem je kompatibilita s široce dostupnými systémy, které mohou propojit více zařízení do jednoho celku. Příkladem jsou domácí asistenti Amazon Alexa, Google Home či Apple HomeKit. Chytré technologie se víc přesouvají na cloudové služby, zvyšuje se dosah jejich senzorů. A získávají schopnost učit se dle vašich zvyklostí. Při koupi chytré techniky je zvláště důležité zkoumat kompatibilitu. Když budete chtít celý chytrý dům, je ideální mít vše od jednoho dodavatele. Jinak hrozí, že si různé systémy nebudou rozumět.

Elektroinstalace a vypínače

  • Jednodušší změna elektroinstalace – při rekonstrukci můžete místo sekání do zdi nechat kabely na místě a nahradit je bezdrátovými vypínači. Do elektroinstalace namontujete přijímací aktory. Bezdrátové vypínače nalepíte na zeď oboustrannou páskou, můžete je kdykoliv přesunout. Využijete to, třeba když máte děti a v pokojích časem chystáte změny. Můžete tak nahradit i vypínače, které jsou po přestěhování nábytku hůř dostupné.
  • Sjednocené ovládání – máte-li v místnosti různá svítidla, elektrické rolety či klimatizaci, po instalaci vícekanálového spínacího aktoru na několik okruhů můžete vše řídit vypínačem na zdi, dálkovým ovladačem nebo multifunkčním displejem.

Osvětlení

  • Rozsvěcení a zhasínání na dálku – z postele nebo gauče můžete v aplikaci ovládat světla v domě. Pomůžete někomu, kdo má plné ruce, zhasnete po zapomnětlivci, rozsvítíte návštěvě. Zkontrolujete, zda se někde nesvítí zbytečně.
  • Naprogramované osvětlení – rozsvěcení a zhasínání můžete předem nastavit na určité časy. Když se vracíte domů za tmy ve stejnou hodinu, mohou se předem zapnout světla u domu.
  • Automatické spínání – s pomocí pohybových senzorů se sama rozsvítí světla v předsíni, v garáži, na toaletě či ve sklepě. Po vašem odchodu se sama zhasnou. Světla se mohou i sama zapnout odjištěním alarmu.
  • Noční chůze po bytě – když musíte v noci na toaletu, jasné světlo vás může rušit. K osvětlení na chodbě nainstalujete stmívače a ovládáte je vypínačem u postele. Mohou svítit slabě, postupně se rozsvěcet a zhasínat.
  • Světelné scény – místo mačkání vypínačů a stmívačů pro jednotlivá svítidla si můžete naprogramovat světelné scény pro sledování televize, k jídlu nebo pro návštěvy. Jediným stiskem se rozsvítí více zdrojů v nastavené intenzitě a barvě, jedním stiskem vše zhasne.
  • Lampa s vypínačem na zdi – chcete svítidla v pokoji ovládat z jednoho místa, nebo je integrovat do světelných scén, včetně lamp? Stačí do zdi pod zásuvku, do níž zapojíte lampu, instalovat aktor a použít bezdrátový vypínač.

Okna, větrání a zastínění

  • Větrání a stínění ovládané na dálku – otevřít i zavřít okno, zastínit či odtemnit můžete dálkovým ovladačem, displejem na zdi nebo aplikací v telefonu.
  • Automatické větrání a stínění – ventilace i zastínění se dá naprogramovat a napojit na čidla, vytápění a chlazení. Může se řídit programem, zjištěním čidel a předpovědí počasí. Když se blíží bouřka, systém vyvětrá s předstihem, a když je moc horko, počká na později.

Dveře a zabezpečení

  • Kompletní zabezpečení – zabezpečení s kamerami a čidly hlídá dům proti zlodějům, požáru, úniku plynu i vody. V telefonu si můžete kontrolovat pohledy kamer. Při problému zjištěném čidly vám přijde zpráva a dům přivolá pomoc.
  • Pohodlný příchod – místo klíčů odemknete otiskem prstu, kódem, rozpoznáním obličeje, telefonem. Otevřít a rozsvítit si můžete i z auta, nebo vrata stačí problikat dálkovými světly, případně se otevřou po přečtení registrační značky auta kamerou.
  • Odemykání na dálku – děti se vrátí ze školy, přijde uklízečka nebo návštěva v době vaší nepřítomnosti – přes mobilní aplikaci na kameře zjistíte, kdo je u dveří, a můžete otevřít. Řemeslník dostane dočasný kód. Když přijede kurýr s balíčkem, otevřete mu jen garáž.
  • Kontrola nezvaných hostů – ke dveřím přijde pošťák nebo podomní agent a vy nejste doma, nebo ležíte v posteli, můžete je odbavit mobilem přes domovní telefon. Lze tím i odradit zloděje.
  • Dohled na zvířata a děti – kamerou dohlédnete na děti u bazénu nebo zkontrolujete, zda přišly ze školy. Na dálku máte přehled o domácích zvířatech.
  • Simulace přítomnosti – zloděje odradíte naprogramovaným svícením, otvíráním oken, stahováním žaluzií, pouštěním televize či zavlažování.

Řízení energií a úspory

  • Úsporné vytápění – místo otáčení hlavic na radiátorech můžete využít ty bezdrátové, které lze napojit i na systém chytré domácnosti. Pak je můžete kontrolovat i telefonem či tabletem nebo displejem na zdi. Ventily se mohou řídit dle programu a pohybových čidel. Podobné je to s chlazením. U elektrických topidel do zásuvky lze sáhnout po bezdrátových termostatech.
  • Příjemné návraty domů – vracíte se z dovolené či z práce, na dálku si předem zapnete topení či chlazení, vyhřívání sauny nebo bazénu, zapnete bojler, napustíte vanu.
  • Lepší využití nízkého tarifu – při přechodu na nízký tarif dává takzvaný signál HDO v elektrické síti impulzy zařízením, která se při tom spustí – třeba bojlery či přímotopy. Někdy je ale problém tento signál dostat do interiéru. Poradí si s tím zařízení, které spolu s aktorem přenáší bezdrátově HDO informaci do domu a spíná spotřebiče jen v době levné energie. Využít to můžete i u pračky nebo myčky.
  • Sledování spotřeby – aplikace, které se starají o ovládání energií, též vyhodnocují spotřebu, takže máte přehled a můžete i odhalit závady.
  • Úspora na chlazení – chytrý systém v létě nejdřív zatáhne zastínění, a teprve až teplota stoupne nad limit, spustí se klimatizace.

Zpříjemnění života

  • Režim „nejsem doma“ – když odcházíte z domova, nemusíte kontrolovat celý dům, stačí u dveří stisk jednoho ovladače. Vše se zhasne, odpojí se zásuvky, zavřou se okna, vytápění se přepne na úsporné, spustí se zabezpečení, odpojí se přívod plynu a vody.
  • Noční tlačítko – podobný režim jako výše uvedený večer spustíte tlačítkem u postele, celý dům se na noc utlumí. Když ho zmáčknete ráno, vytáhnou se rolety, zvýší se teplota a postupně se rozsvítí světla, aby vás neoslnila, zapne se televize či rádio se zprávami a pustí se kávovar. Lze to napojit i na budík.
  • Chytré spotřebiče – chytré pračky, sušičky, myčky, robotické vysavače a sekačky, čističky vzduchu lze naprogramovat a na dálku i měnit nastavení, kdy se má spustit program. Digestoř propojená s varnou deskou se sama spustí a nastaví si intenzitu sání. V propojeném systému můžete v kuchyni kontrolovat, jestli doprala pračka, nebo na zahradě, zda už je dopečeno. Spotřebu chytré chladničky snížíte díky kamerám uvnitř – nemusíte ji otvírat, když chcete zjistit, co je uvnitř. Signál z kamer využijete i při nákupu.
  • Zábava na jednom místě – videa a hudbu z domácího úložiště či z telefonu, televizi, sociální sítě nebo streamovací služby můžete sledovat na jednom místě – v televizi, tabletu, telefonu, v displejích na zdi nebo třeba ve speciálním zrcadle. Můžete to spustit i na dálku, což ocení děti nebo senioři. Systém umí automaticky nahrávat vybrané pořady a přehrát je, jakmile přijdete domů.