Jaké druhy cibule používáme dnes a do čeho se hodí?

Žlutá cibule - Zlatá královna

Žlutá cibule se právem nazývá královnou zeleniny, její výrazná a štiplavá chuť má všestranné využití v české i světové kuchyni. Bez ní nepřipravíte žádný základ na guláš, omáčku nebo vývar. Syrovou cibuli použijete do salátů, na tlačenku nebo třeba do utopenců. Je k dispozici po celý rok a sami ji můžete v temnu a chladu skladovat.

TIP: Bramborový salát cibuli nutně potřebuje, bohužel však díky ní dlouho nevydrží. Brzy kvasí a její chuť se zostřuje. Předejdete tomu, pokud cibuli nakrájíte najemno, krátce ji podusíte s troškou vody a vychlazenou ji pak přidáte do salátu.

Bílá cibule - Bledá princezna

Pro svou jemnou chuť je využívaná převážně ve studené kuchyni, je dokonce jemnější než lahůdková cibulka. Převařením ztratí svoji chuť a je také podstatně dražší než žlutá cibule, proto se příliš nehodí na klasické vaření. Pokud však nemáte jinou volbu, je možné ji použít v teplé kuchyni jako obyčejnou žlutou cibuli. Nakrájenou na tenká kolečka ji lze také sušit. Bílou cibuli nelze dlouhodobě skladovat.

TIP: Bílou cibuli nakrájejte na kolečka a pocukrujte, v míse nechte vylouhovat šťávu a pak ji při nachlazení používejte denně po lžičkách. Bolesti v krku ustoupí a uvolní se kašel. Na kašel a průdušky je také výborný čaj z cibule: rozpůlenou cibuli, lžičku majoránky a lžíci medu zalijte horkou vodou v hrnku o obsahu 2,5 dl, nechte 10 minut vylouhovat a pak pomalu pijte. Opakujte nejlépe 3x denně.

Červená cibule - Rudá dračice

Červená cibule, také se jí říká Carmen, je se svou velmi příjemnou vůní a nasládlou chutí a půvabnou barvou výborná do salátů a na přípravu ozdob ve studené kuchyni. Při tepelné úpravě sice ztrácí svoji barvu, nikoli však chuť. Používá se tedy na dušení a pečení, kde má mnohem jemnější a sladší chuť než obyčejná žlutá cibule.

TIP: Jakoukoli cibuli krájejte nejlépe plastovým nebo keramickým nožem, při krájení klasickými kovovými noži rychle oxiduje a hořkne.

Recept na víkend: Cibule nadívané žampiony a pečeným kuřetem

Připravte si 4 větší cibule, 100 g masa z pečeného kuřete, 120 g žampionů, 2 plátky toastového chleba, 5 lžic smetany, 4 lžíce olivového oleje, 2 žloutky, sníh z jednoho bílku, sůl, pepř, petrželku a oregano. Oloupané cibule v polovině rozkrojte a vyloupněte vnitřek. Vršky cibulí si odložte na ozdobu. Vnitřek cibulí nakrájejte nadrobno. Očištěné žampiony a maso z pečeného kuřete nakrájejte na malé kostky. Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte houby a společně orestujte. Přidejte kuřecí maso. Osolte, opepřete a odstavte z ohně.

Na oleji opečte na kostičky nakrájený toastový chléb. Přendejte k žampionům, přidejte smetanu, sekanou petrželku, oregano, žloutky, tuhý sníh z bílku, sůl, pepř a vše promíchejte. Směsí cibule naplňte, přendejte do pekáče, přidejte odkrojené vršky cibulí, zbylou nádivku a pečte při teplotě 180 °C 20 – 25 minut. Podávejte s bagetou s bylinkovým máslem a bílým vínem.

Tip na další recept: Zkuste si naložit cibuli do octa podle Kate Moss.