Cibuli doma určitě máte a stejně tak se v kuchyni nebo ve spíží najde i většina dalších surovin z receptu. Na závěr přidejte krutony ze starého chleba nebo pečiva. A když chcete vydatnější verzi, k polévce podávejte vytuněné listové tyčinky různých chutí.

Suroviny na polévku: 5 žlutých cibulí, 0,1 litru bílého vína, 100 g másla, 2 stroužky česneku, 0,5 litru zeleninového vývaru, 3 bobkové listy, 100 g brambor, 0,2 litru smetany, 2 stonky tymiánu nebo rozmarýnu, sůl, pepř

Postup: Oloupanou cibuli pokrájejte na kolečka a orestujte na másle do zlatova. Přilijte decku vína a přidejte stonek tymiánu (nebo rozmarýnu), krátce povařte. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a společně s vývarem, česnekem, bobkovým listem, solí a pepřem vložte do základu a vařte na mírném plameni alespoň půl hodiny. Přidejte smetanu, povařte dalších 20 minut. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte.

Krutony za hubičku

Pak máte dvě možnosti. Třeba přidat krutony. Potřebujete několik plátků chleba nebo rohlíků, oboje staršího data. Chleba nakrájejte na kostičky (rohlíky na kolečka), osolte, přidejte 50 g másla a upečte je v troubě při 180 °C. Nebo jen nasucho na pánvi.

Vydatnější tyčinky

Nebo místo krutonů upečte tyčinky z listového těsta. Rozválené těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a nakrájejte na asi 2centimetrové proužky. Ochuťte domácím kečupem, nastrouhaným eidamem a kmínem. Nebo je potřete pestem a posypte strouhaným parmazánem a semínky, které máte po ruce. Zkusit lze i nivu, pak je ani nemusíte solit. A koho rovné tyčinky nudí, může je zatočit do spirály.

Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby na 180 °C, vyjměte po 10 až 15 minutách (záleží na tloušťce těsta).

Zdroj: Akademiekvality.cz, Babiččina volba