Léčivé účinky cibule jsou známé už od středověku. Dnes víme, že skutečně obsahuje značné množství účinných látek – především silné přírodní antibiotikum alicin, kyselinu listovou, karoten, vitaminy B, C a E, prvky jako fosfor, jod, hořčík, vápník, měď, sodík, síru i železo. Díky svému složení ničí bakterie i viry, detoxikuje organismus a posiluje imunitu. Pomáhá při virózách, nachlazeních, chřipkách i angínách, neboť snižuje horečku a zmírňuje příznaky těchto nepříjemných podzimních nemocí. Často se podává ve formě tradičního cibulového čaje, který sice výborně zabírá, ovšem ne každému chutná, a někoho nepřesvědčí ani přislazení medem. Léčivé účinky cibule se ale dají využít i jinak, a to formou cibulového zábalu.

Chodidla jako brána do organismu

Cibulový zábal obnáší přiložení cibule na chodidla. Jakkoliv zvláštně to zní, funguje to. Na chodidlech se totiž nachází mnoho nervových zakončení, která jsou spojená s našimi orgány. Jejich stimulace, v tomto případě účinnými látkami z cibule, pozitivně ovlivňuje i dotyčné orgány. To je ostatně princip tradiční čínské medicíny. Takže pokud nechcete při viróze pít chuťově i vůní specifický cibulový čaj, můžete sáhnout k zábalu.

Cibule v ponožkách

Cibulový zábal chodidel není nic těžkého – vezměte syrovou cibuli, oloupejte ji a nakrájejte na kolečka. Oblékněte si ponožky a cibuli do nich zastrkejte tak, aby těsně přiléhala na chodidla. Nejlepší je udělat to večer, pak zalézt do postele a nechat cibuli přes noc působit. Místo ponožek můžete chodidla zabalit i do potravinové fólie. Ráno cibuli vyhoďte a podle potřeby můžete obklad opakovat zase večer, dokud příznaky nezmizí.

Tento zábal při nachlazeních či virózách uleví i dětem, ale těm nedávejte obklad na celou noc, stačí dvě tři hodiny. Účinek bude stejný, vyvarujete se ale nežádoucích reakcí, které by přímý kontakt cibule s jemnou dětskou pokožkou mohl způsobit.

Zdroje: proženy.cz, přírodajelék.cz