Cihelná dlažba je oblíbený materiál, který je pro své vlastnosti i vzhled využíván lidmi již po staletí. A i když jsou dnes k dispozici i dlažby z jiných surovin, tento typ je díky svým kvalitám i lepším vlastnostem stále oblíben.

Největší předností cihelné dlažby je skutečnost, že jde o přírodní materiál, který lze velmi dobře kombinovat s jinými povrchy. Moderní technologie jí navíc dodávají vlastnosti, díky nimž ji lze použít nejen v interiéru, ale i v exteriéru. Všeobecný příklon k přírodním materiálům a k rustikálnímu či retro stylu také způsobil, že dříve praktická podlahovina, využívaná především v církevních či hospodářských budovách, v obytných staveních pak spíše v chodbách a na půdách - odtud známé pojmenování „půdovky“, se pozvolna přesunula do moderních příbytků. Díky tomu mnozí výrobci obnovili či rozšířili výrobu, a v nabídce jsou k dispozici nejen tradiční formátové rozměry, ale i různé modifikace. Širší je i škála barevných odstínů.

Na podlahu i parapet

Cihelná dlažba je v současnosti využívána nejen při rekonstrukci objektů, ale i v novostavbách. Velmi dobře působí v kombinaci se dřevem, tímto způsobem lze například členit prostor v místnosti, případně s hliněnými omítkami a takzvanými marockými štuky. Kromě svých praktických vlastností - je odolná, trvanlivá, již z výroby je povrchově ošetřená, případně ji lze dodatečně ošetřit proti vlhkosti, díky tomu je pak snazší její údržba, za všech okolností má vysokou estetickou hodnotu. Kromě podlahové krytiny může být použita i na okna jako parapet nebo deska stolu v zahradním sezení či pouhá odkládací plocha například ve vstupním prostoru. Cihelnou dlažbu lze vybírat buď z průmyslové produkce, nebo vyrobenou ručně, případně - pokud má zákazník specifické přání, i na zakázku. Dlažba z malých a zakázkových dílen je sice určena především pro rekonstrukce historických objektů, nicméně je možné ji zakoupit i do vlastního rodinného domu.

Způsobu výroby odpovídá také poněkud vyšší cena, není však nedosažitelná a výsledek jistě stojí za to. Vyrábí se ručním ražením do forem s ruční rustikální povrchovou úpravou. Průmyslově vyráběná dlažba může mít povrch také předem upravený podle určení - dlaždice s hladkým povrchem jsou častěji využívány v interiéru - nezanáší se a snáze se uklízí, s drsným, protiskluzným povrchem se hodí ven. Některé dlažby mají povrchovou úpravu připomínající staré cihly.

Fantazii se při pokládce meze nekladou

Ať ručně nebo průmyslově vyráběná, vždy je tato pálená dlažba výrazným architektonickým prvkem, který ovlivňuje celý prostor, kde je použita. Při pokládání lze využít půdorys a rozměr dlažby pro ornament - dlaždice se vyrábí ve čtvercovém, kosočtvercovém či obdélníkovém půdorysu. Velmi žádané jsou také ve tvaru rovnoramenného šestiúhelníku. Ruční výroba nabízí navíc i takzvané barokní cihly či zhotovení atypických cihel na zakázku. Všechny půdorysy je možné vybrat v různých velikostních rozměrech. Při pokládce je ovšem nutné počítat s tím, že tato podlahovina zvedne výrazně úroveň podlahy či povrchu, na nějž je pokládána. Podle místa a účelu použití je možné tuto dlažbu pokládat takzvaně na sucho do pískového lože, do malty nebo do tenkovrstvé lepicí malty. Lze ji skládat do různých vazeb, nejznámější u obdélníkových dlaždic jsou vazby kobercové, rybinové, blokové a diagonální, případně na větších plochách do oblouků nebo je možné různé vazby kombinovat.

Dana D. Daňková

Foto: www.isifa.com Příště: Pokládka dlažeb v kostce