Nejlepší je nezaspat hned při úrazu. Ledujte – led může pomoci zmírnit otok a zmírnit bolest. Položte na modřinu ledový obklad a chlaďte místo asi 15-20 minut, poté si dejte asi hodinu pauzu, a následně celý proces zopakujte.

Čím můžete modřiny natírat?

Pokud jste ale promeškali začátek nebo se vám modřina prostě vytvořila a vy ani nevíte jak, můžete zkusit mazat. Existuje mnoho mastí, většinu z nich koupíte pohodlně v lékárně. Některé z nich obsahují léky proti bolesti, jiné jsou založené na přírodních složkách a používají se k urychlení hojení a zmírnění otoku. Jednou z nejčastěji používaných složek je arnika, rostlina, která se obvykle prodává ve formě krému nebo masti. Další možností je ibuprofen.

Pokud chcete zkusit nějakou přírodní cestu, máme pro vás pár babských rad. Skvělý je octový obklad – zředíte vodu a ocet v poměru 1:1 a přikládáte. Pomůže i petrželová nať. Nasekejte ji na drobno, zabalte do gázy a přiložte na modřinu. Třikrát denně nasekejte novou petrželku a v gáze ji nahraďte. Modřina zmizí rychleji.

Modřiny také mají rády teplo, v něm se rychleji hojí. Můžete zkusit přikládat teplé obklady.

Zdroj: itesco.cz