Pokud máte půdovky, tedy ruční cihlovou dlažbu, nemusíte ji nutně ošetřovat. Pokud ale přece jen chcete, doporučujeme použít tvrdé podlahové oleje. Ty zvýší odolnost podlahy proti špíně a vodě. Můžete použít i tvrdé voskové oleje, ty nejenom cihly chrání, ale také oživí jejich barvu. Nátěr voskem je lesklý a výrazně barevný.

Tyto dva nátěry můžete i kombinovat. Obzvlášť staré půdovky mají savost vysokou, a je proto vhodné nanést i třetí nátěr. Proveďte nátěr podlahovým olejem a další dva voskovým olejem.

Co venkovní cihly?

Venkovní cihly jsou náchylné na vlhkost. Nedostatečné ošetření vede k růstu mechu apod., natřením zvýrazníte přirozenou barvu cihly. Pro tyto účely můžete použít impregnaci. Ideálně nějaký krycí nátěr, jako jsou fasádní barvy – akrylátové nebo silikonové. Většinou stačí jedna vrstva přípravku, ale přesný návod najdete na obalu nátěru. Většinou vám 25 litrů vystačí na 125 metrů čtverečních plochy. Nátěr nanášejte válečkem nebo postřikovačem. Nátěr uschne běžně asi za 2 až 3 hodiny a slibovaná odolnost proti vodě se objeví už po 24 hodinách.

Zdroj: kreidezeit.cz, chytrematerialy.cz, smartseal.cz