Mazání zámků, především těch venkovních, můžete provést vhodným mazadlem ve spreji, například starým známým WD-40. Ten dobře konzervuje, snadno vzlíná, a naopak dokáže i zatuhlý zámek snadno rozhýbat. Ovšem jsou i lepší.

Speciály

Každá firma, ať už FAB, Mul-T-Lock, Yale… nabízí speciální mazadla na zámky. Ta jsou vynikající, protože nemají v sobě žádné tuhé složky, perfektně vzlínají a hlavně obsahují nemrznoucí směs, která pomůže v zimě. Zároveň také můžou fungovat jako rozmrazovač zámků. Seženete je v každém obchodě s klíči a vložkami, ale i v hobbymarketech nebo na internetu.

Grafit, nebo lithium?

Mezi lidmi se také stále traduje, že nejlepšími mazadly jsou grafitové oleje. Bohužel, to už dnes neplatí. Představte si grafit jako tuhu z tužky. Tu nastrouháte a strčíte do zámku, kde jsou na mikrony přesná stavítka. To není úplně ideální stav. Grafitová mazadla jsou lepší třeba na panty, kde se dá celá součást následně snadno očistit.

Druhou verzí je lithium. To je už lepší verze, protože hydroxid lithný zahušťuje olej, nenechává ho stéct, vytváří konzistentní „mýdlo“, které ulpí na povrchu. Lithiová mazadla se používají ve vysoce zatěžovaných strojích (na ložiska), ale ideální jsou i do zámků, protože vytvoří v systému hustý film, přes který se nepropustí voda.