Vymknutý kotník doprovází otok, bolest a modřiny. Samozřejmá je i omezená hybnost kotníku. Podle závažnosti se podvrtnutí kotníku dá dělit na tři stupně. První stupeň je, když jsou svaly natažené, ale nejsou potrhané. Kotník je jen lehce oteklý a bolestivý. Do dvou až tří dnů dojde k rychlému zlepšení stavu. K léčbě stačí studené obklady a případně tejpovací páska.

Druhý stupeň je vážnější, vazy jsou zčásti natržené. Otok i s ním spojená bolest je výrazně větší než u prvního stupně. Zde se přistupuje k pevné fixaci kotníku. Délka léčby trvá až 6 týdnů. Nejzávažnější je pak třetí stupeň, kdy jsou vazy úplně přetrhané. Zraněný trpí velkými bolestmi a otoky. Není možné na nohu došlápnout a pohyblivost není v podstatě žádná. Toto zranění se léčí sádrou.

Domácí léčba? U prvního stupně je možná

Nutný je tak jako tak klidový režim a fixace kotníku – ať už větší, nebo menší. Otok pak můžete zkusit srazit bylinkami, ideální je mast z jitrocele nebo kostivalu. Účinná mohou být i homeopatika, zde se ale poraďte s odborníkem. Babské rady doporučují i přikládat studené obklady s octem.

Zdroj: dentimedshop.cz