Vedle zateplování fasád a výměn oken během léta se přemýšlelo také, čím topit a čím netopit, jak se zařídit co nejekonomičtěji, pokud jde o výběr krbů a krbových kamen. Čím vším se v nich topí?Obecně krbová kamna nabízejí možnost topit dřevem, uhlím, briketami, peletami. Jsou to takzvaná "vícepalivová kamna" - například na dřevo a dřevěné brikety (anebo ještě navíc i na brikety uhelné). Jinou sestavou topiva v některých litinových krbových kamnech je kusové uhlí, dřevo a hnědouhelné brikety.

Také moderní celolitinové kuchyňské sporáky s kachlovým obkladem jsou konstruovány na spalování dřeva, dřevěných a hnědouhelných briket.Výhodou je variabilita a možnost rychlého reagování na výhodné nabídky jednotlivých topiv. Nesmí se ale zaměňovat topiva - topíme striktně tím, na co je topidlo certifikováno. Například v kamnech určených ke spalování dřevěných a uhelných briket nepřikládáme kusové uhlí - topeniště by se mohlo poškodit a dokonce i propálit.

Dřevěné brikety

Vybrat si podle typu topeniště můžeme velikost a tvar (válce nebo cihly) briket. Delší užší válcovité brikety lze podle potřeby nalámat. Výchozí surovinou silně slisovaných briket jsou hobliny (hoblovačky) ze suchého tvrdého nebo měkkého dřeva. Vyrábějí se bez jakýchkoliv pojiv, pouze lisováním (proto ekobrikety). Typ dřeva a síla tlaku při slisování určuje, zda jsou ty které brikety vhodné k rychlému roztopení ohniště, nebo k dlouhému pomalému hoření a udržování ohně.

Silněji slisované brikety z tvrdého dřeva se vyznačují vysokou výhřevností, dlouhou dobou hoření i žhnutí (nejdéle hoří nejkvalitnější silně slisované bukové brikety). Slaběji slisované brikety, které mohou navíc mít v sobě podélný otvor, se hodí k rychlému zahřátí místnosti. Brikety výrazně zvětšují objem při hoření tím, jak se uvolňují ze svého tvaru. Topeniště se proto plní asi jenom do poloviny.

Dřevěné brikety se hodí pro svůj úzký dlouhý tvar do krbových kamen, krbů, sporáků. Využívají se u topidel majících užší přikládací otvor nebo menší rozměry ohniště. Jedna dřevěná briketa váží 1 až 2 kg.

Kůrové brikety

Brikety z kůry stromů hoří ještě déle (až dvojnásobně) než bukové brikety, a proto se používají na přikládání na oheň při odchodu z domova nebo na noc. U těchto briket je důležité důsledné skladování v suchu.

Palivové dřevo

Dřevo a krb - to patří odedávna k sobě. Stápí se krbové dřevo v polenech nebo štípané. U parametrů každých krbových kamen najdete maximální možnou délku topných polen z tvrdého či měkkého dřeva. Dřevo musí být dokonale vyschlé, proto se štípe zjara a přes léto vysychá; doporučit lze dřevo dubu, buku, jeřábu, javoru a jasanu.

Kusové uhlí

Kusové uhlí se využívá v klasických kuchyňských sporácích na tuhá paliva a v některých krbových kamnech. Vždy kontrolujeme certifikaci topidla, zda je kusovým uhlím topit možné.

Hnědouhelné brikety

Klasické topivo - dnes se vyrábějí s nízkým obsahem síry a popela a hodí se k topení ve všech k tomu určených krbech i krbových kamnech.

Pelety

Drobné komprimované topivo z měkkého dřeva se vyrábí protlačováním na matricových lisech. Někdy se k dřevu přidávají organická pojiva. I když doménou topení peletami jsou kotle na pelety, na trhu najdeme i krbová kamna speciálně určená k topení peletami. Kamna standardně mají prosklená dvířka a zabudovaný zásobník na pelety.