Nečistoty se v domácnosti dostanou úplně všude. Výjimku netvoří ani spáry mezi obklady v koupelně. Byť jsou zpočátku bílé, nastane čas, kdy v důsledku mastnoty, vodního kamene, vlhkosti, mýdlových nánosů a dalších nečistot zešednou nebo zežloutnou. Jak je ale účinně vyčistit? Způsobů je hned celá řada.

Čištění bez chemie

Před samotným čištěním je důležité z dlažby vždy odstranit nánosy mastnoty a prachu navlhčenou utěrkou. Její čisticí vlastnosti můžete vylepšit pár kapkami octové vody. Poté, co odstraníte povrchové znečištění, můžete se pustit do zažraných nečistot.

Pokud nejste příznivci chemického čištění, máme pro vás jednu babskou radu. Efektivní čisticí směs si totiž může vytvořit každý z vás za užití octa a jedlé sody. Vzniklou kašičku naneste menším štětečkem nebo kartáčkem mezi obklady a nechejte ji několik desítek minut působit. Poté spáry vydrhněte houbičkou. Následně ošetřené oblasti opláchněte obyčejnou vodou, utřete a máte hotovo.

Dejte si však pozor, pokud máte v koupelně injektážní spárovací hmotu, tak tento postup nezkoušejte. Ocet s ní totiž reaguje nežádoucím způsobem.

Bělit lze bělidlem nebo kyselinou octovou

Ocet tentokrát nechejte stranou a namísto něj sáhněte po bělidlu. Čtvrtinu šálku tohoto přípravku smíchejte se třemi čtvrtinami hrnku jedlé sody. Poté si nasaďte gumové rukavice a vzniklou hmotu naneste na spáry. Směs nechejte působit asi třicet minut a následně ji důkladně drhněte.

Stejný postup čištění můžete zkusit i v kombinaci směsi kyseliny citrónové a jedlé sody. Zde je vhodný poměr polovina šálku jedlé sody a třetina šálku kyseliny citronové.

Parní čistič ušetří čas i námahu

Jedním z velmi účinných a rychlých způsobů vyčištění špinavých spár je vyčištění pomocí parního čističe. Vysoká teplota si hravě poradí s nečistotami, ale také s vodním kamenem nebo dokonce i plísněmi. Výhodou navíc také je, že při tomto procesu zcela odpadá pracné drhnutí houbičkou. Nevýhodou je, že do něj musíte zpočátku investovat. V kamenných obchodech, ale také na e-shopech lze najít parní čističe i pod tisíc korun.

Pokud nejste spokojení s žádnou z výše zmíněných variant, můžete zkusit použít tekutý čisticí písek nebo vodný roztok amoniaku.

Zdroje: Sanitino.cz, Vladcemopu.cz, ireceptar.cz