Velkou roli v tom, zda rostlina přežije zimu, nehraje jen konkrétní druh rostliny a to, co snese – ale také to, zda ji pěstujete v nádobách, nebo na záhonu. I sebeodolnější rostliny jsou náchylnější k poškození, když jsou pěstované v květináči. Pokud nepoužíváte mrazuvzdorné kousky, musíte zazimovat i je. To platí i pro rostliny na balkonech, kde jsou vystaveny horším podmínkám než na zahradě.

Používejte přírodní materiály

Chvojí, větve, ale i listí patří k přírodním materiálům, které můžete použít k zazimování své zahrady. Protože jde o přírodní materiály, jsou pro vaši zahradu přirozenější. Bohužel je nemůžete použít vždy – zejména u vysoké zeleně musíte vymyslet jinou alternativu.

Pokud se rozhodnete použít přírodní materiály, můžete využít to, co máte na své zahradě – případně vám může něco darovat váš soused. Velmi dobře funguje také sláma, jutovina či rohož.

Jutovina na větší rostliny

Pokud hledáte materiál, se kterým se vám bude dobře pracovat, vyzkoušejte jutu. Izolační vlastnosti můžete zlepšit vystláním listím nebo slámou. Nejen že jutovina rostliny ochrání, ale dostane se k nim i dostatek světla.

A co geotextilie?

Velmi oblíbená je také geotextilie (netkaná textilie). Díky její barvě se k rostlině dostane dostatek světla, současně ji ochrání před zimou. Můžete ji použít k zazimování růží, ale i citlivějších stálezelených rostlin.

Bublinková fólie

Bublinkovou fólii můžete stejně jako rohože použít k ochraně rostlin v květináčích. Nepoužívejte ji však přímo na rostliny – jde o neprodyšný materiál, ve kterém by se rostlina zapařila.

Kokosové vlákno

Do květináčů můžete použít také upravená kokosová vlákna. Používají se na povrchu místo mulče, ale i k odizolování od země.

Zdroj: zahrada.cz, ireceptar.cz