Hydroponické pěstování začíná preferovat čím dál více pěstitelů před tím klasickým. Má totiž celou řadu výhod, je méně náročné na spotřebu vody, do jisté míry eliminuje problémy se škůdci a plevelem. Naopak nevýhodou je to, že si jako pěstitelé musíte sehnat správný substrát, a především živný roztok.

O tom, jaký substrát můžete zvolit, jsme již psali zde.

Statické roztoky a bubblery

Hydroponické technologie dělíme do několika kategorií. Tou první jsou statické roztoky. Jak již z názvu vyplývá, při nich živný roztok neproudí. Rajčata do něj mají pouze spuštěné kořeny, a tak čerpají potřebné živiny.

Problémem je, že ve statickém roztoku může docházet k poměrně rychlému uhnívání kořenů. To lze vyřešit za pomocí tzv. bubblerů, což jsou nádoby s kompresorem, který pumpuje pod hladinu vzduch.

Proudící roztoky

Další oblíbenou hydroponickou metodou pěstování jsou proudící roztoky, při nichž jsou kořeny neustále a průběžně zavlažovány. Tyto roztoky lze lépe upravovat dle potřeby.

Mezi nejznámější druhy patří technika NFT neboli technika živného filmu. Při ní roztok protéká podél kořenů rajčat, které jsou naskládány na desce, která je v mírném sklonu. Z roztoku berou rajčata potřebné živiny. Podstatou je neustálá cirkulace vody. Z jedné strany proteče voda podél kořenů, na konci se vrací zpět do zásobního tanku. Ten si sám reguluje tu správnou koncentraci živin, pH a čistotu vody. Pokud si všimnete, že se rajčatům nedaří, jak by mělo, můžete pak tuto cirkulaci upravit.

Vedle toho je známá tzv. kapková závlaha. Při ní je naopak substrát s rajčaty zavlažován seshora a kontinuálně. K rajčatům vede hadička, která dávkuje živný roztok. I zde je výhodou snadná manipulace s nastavením. Pokud se rozhodnete pěstovat rajčata doma, mohla by být tato metoda tou pravou pro vás. Je u ní totiž potřeba upravovat parametry dávkování závlahy s tím, jak rajčata rostou. A to se lépe stíhá sledovat při pěstování menšího objemu.

Minerální živiny a správná hladina pH jsou klíčem k úspěchu

Základem roztoku je voda, ke které musí kořeny rajčat dosáhnout. Lze použít chlorovanou vodu z kohoutku, ale je lepší ji nechat alespoň jednu noc odstát. Poté do vody přimíchejte vhodné živiny. Klíčové je změřit pH roztoku a popřípadě jej upravit tak, jak si rajčata vyžadují.

Správné parametry pro rajčata jsou pH mezi 5,8 a 6,2. Hodnotu EC, která určuje poměr živin přijímaných rostlinou, je dobré držet v rozsahu 2,0 až 5,0. Hodnotu pH si můžete změřit buď kolorimetrickým kapkovým testem nebo elektronickým pH metrem. Důležité je také dbát na teplotu. Při cirkulačních systémech by se měla pohybovat mezi 15 až 26 stupni.

Výše pH se pak dá upravovat. V případě snížení použijte kyselinu fosforečnou či kyselinu dusičnou. Naopak pro zvýšení je dobré sáhnout po hydroxidu draselném. Hodnotu EC můžete zvýšit minerálními hnojivy.

O tom, kde sehnat hydroponické nádoby nebo jak si levněji vyrobit vlastní, si povíme v příštím článku za týden.

Zdroje: magazin-legalizace.cz, abecedazahrady.dama.cz, canna-cz.com, bezhliny.cz, higarden.cz, magazin.specialnizahradnictvi.cz