Čirok pochází z jihovýchodní Afriky, kde se podle historiků pěstoval už přes dvě tisíciletí. Jedná se o rostlinu z čeledi lipnicovitých a řadí se mezi pseudoobiloviny.

Ve světě jsou jeho nutriční kvality dlouho známé, k českým strávníkům si zatím pomalu razí cestu. Znají ho především příznivci zdravé výživy a lidé, kteří nemohou konzumovat lepek.

Větší pozornost by si ale rozhodně zasloužil – je všestranný, chuťově neutrální a má velmi příznivé účinky na zdraví. K dostání je ve formě celých loupaných zrn, krupice a mouky.

Vaření čiroku není nic složitého, postup je stejný jako u rýže nebo luštěnin. A připravit z něj můžete i miniaturní popcorn:

Zdroj: Youtube


Cukr, cholesterol, nervy i vlasy

Drobná zrníčka čiroku obsahují spousty cenných látek, které prospívají tělu doslova od hlavy po paty. Čirok je skvělým zdrojem vlákniny, která prospívá trávení a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi.

Doporučuje se také jako vhodná potravina při cukrovce, protože nezvyšuje hladinu cukru jako například pšeničná mouka. Dále působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva a kardiovaskulárním onemocněním, zvyšuje kvalitu vlasů a nehtů, posiluje kosti a má protizánětlivé a antioxidační účinky. Mimo to příznivě ovlivňuje činnost nervové soustavy a mírní následky stresu.


Univerzální ingredience

Předností čiroku je jeho neutrální chuť a všestranné využití. Připravit z něj lze sladké a slané kaše, rizoto, pomazánky, hodí se do polévek jako zavářka, přidat ho můžete i do salátu z čerstvé či grilované zeleniny.

Využijete ho i jako náplň do paprik nebo lilku. Čiroková mouka se uplatní při přípravě bezlepkového pečiva, palačinek, lívanců, sušenek a moučníků. Pokud nemáte problémy s lepkem, jednoduše při pečení nahraďte část pšeničné mouky čirokovou – těsto bude dobře držet tvar, ale zvýšíte jeho výživovou hodnotu.


Čirokový salát s pečenou zeleninou

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 1 hrnek suchého čiroku
  • 2 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • hrst cherry rajčat
  • 1 cuketa
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g sýru feta (použít lze také mozzarellu nebo sýr s modrou plísní)
  • provensálské koření
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Příprava:

1) Čirok propláchněte, nasypte do hrnce a zalijte 3 hrnky vody. Osolte a na mírném plameni vařte do změknutí 40-50 minut.

2) Zeleninu očistěte, nakrájejte na menší stejnoměrné kousky a v misce promíchejte se dvěma lžícemi oleje a provensálským kořením.

3) Rozložte zeleninu do zapékací misky, přidejte neoloupané stroužky česneku a vložte do trouby předehřáté na 190 ºC. Pečte zhruba 30 minut.

4) Po upečení vymáčkněte do zeleniny česnek ze slupky, přidejte uvařený čirok a vše promíchejte. Salát rozdělte na talíře a navrch rozdrobte sýr.

Zdroj: rozhlas.cz, www.bhg.com