Dům pochází z konce 20. let minulého století a jeho autorem, stejně tak jako sousedních objektů i celého obytného okrsku, je renomovaný architekt František Albert Libra. Novým majitelům jižní části tohoto symetrického dvojdomku nevyhovovala především dispozice a velikost obytného prostoru. Rozhodli se proto pro rekonstrukci.

Nové ve stávajícím kontextu

Tak to původně vypadalo Tak to původně vypadalo Autor: 4DS

Hlavním záměrem bylo efektivní uspořádání prostoru na relativně malé ploše, které zajistí čtyřčlenné rodině dostatek soukromí. Cílem bylo rovněž zachovat původní „figuru“ domu a jeho architektonický výraz se všemi charakteristickými rysy. To bylo také, podle spoluautorky projektu Evy Zemenové z architektonického ateliéru 4DS, klíčovým a současně limitujícím faktorem rekonstrukce. „Nešlo o samostatný objekt, který by unesl významnější proměnu, ale o část dvojdomku, u něhož nebylo vhodné výrazně měnit celkový objem a tvar.“

Majitelé si přáli tři samostatné ložnice, dostatek úložného prostoru a koupelny v dosahu ložnic. Požadavkem bylo také propojení kuchyně s obývacím prostorem. „Splnit všechny nároky investorů a zároveň respektovat původní stavbu se zprvu jevilo trochu komplikovaně, ale díky novým konstrukcím, které byly do objektu vloženy, se podařilo uskutečnit zadání i zachovat tvář celého domu,“ shrnuje architektka.

Kompletní vnitřní přestavba

Rekonstrukce byla realizována formou několika subdodávek a architekti měli možnost na ni dohlížet. „V suterénu, přízemí i patře došlo k vybourání některých konstrukcí a zcela vyměněn byl strop nad 2. NP a krov. Ten se kvůli dostatečné podchodné výšce otevírá na jižní stranu třemi novými vikýři, z nichž jeden nahrazuje původní nad hlavním schodištěm“ říká architekt Luboš Zemen, který se na obnově domu rovněž podílel. Poloha i konstrukce původního schodiště zůstaly zachovány a spojení mezi 2. NP a podkrovím zajišťuje lehké ocelové schodiště.

Nové stropy jsou kombinací ocele a betonu, část dřevěných stropů byla ponechána. V přízemí byl strop částečně upraven vložením nových trámů a ve schodišťové části nahrazen. Nově vyzdívané konstrukce byly provedeny převážně z keramických cihel, ve 2. NP a v podkroví jsou příčky ze sádrokartonu. Povrchy stěn jsou opatřeny novými jádrovými omítkami se štukem.

Nový vstup i podkroví

Požadavek na propojení kuchyně s obývacím prostorem byl zrealizován zbouráním příčky mezi původní kuchyní a pokojem. Došlo také k prohození obou místností - kuchyň je teď orientována na východ a obývací pokoj s možností vstupu na venkovní terasu na západ. Další změnou v přízemí je přesunutí hlavního vstupu do domu tak, že původní „zimní zahrada“ nyní slouží jako předsíň. Za schodištěm se nachází ještě malá pracovna a toaleta. Dřívější vchod do domu vedoucí na zápraží byl zachován a funguje jako „hospodářský“ vstup s dobrou návazností na suterén. Ten byl doplněn o anglický dvorek a je v něm umístěna technická místnost s pračkou.

V patře domu jsou k dispozici dva dětské pokoje a koupelna s vanou, v podkroví koupelna se sprchovým koutem a ložnice rodičů, z níž je průhled do prostoru nad 2. NP. Nacházejí se tu i dva zbylé vikýře - jeden v koupelně, druhý v místě nového schodiště.

Architektonický ateliér 4DS

Společnost 4DS působí od roku 2001 v Praze a Českých Budějovicích. Spektrum její činnosti zahrnuje projekty občanských i bytových staveb, interiéry i územní plánování. Kromě novostaveb občanských i bytových budov a rodinných domů mají architekti 4DS zkušenosti i s projektováním komplikovaných rekonstrukcí historických, památkově chráněných objektů. Projekty 4DS byly zastoupeny na několika výstavách a ateliér získal také řadu ocenění v domácích, mezinárodních a zahraničních architektonických soutěžích. www.4ds.cz

Pěkný zvenku, hřejivý uvnitř

Fasáda zrekonstruovaného domu byla zateplena a nově omítnuta hladkou dvouvrstvou stěrkovou omítkou ve světlém šedobílém odstínu. Střešní krytina je tvořena hliníkovými plechovými šablonami, stejně jako plášť všech vikýřů. „Pro charakter celé stavby je ale určující vzhled oken,“ vysvětluje architekt. Aby bylo možné při jejich výměně zajistit subtilní profily co nejvíce podobné těm původním, byla okna zasklena pouze izolačním dvojsklem.

Tepelné ztráty objektu jsou zhruba 10 kW, dům je proto vytápěn plynovým kondenzačním kotlem umístěným v podkroví. Původní topná tělesa byla nahrazena deskovými a nově jsou provedeny rovněž veškeré rozvody instalací.

Jednoduchost a čistota interiéru

Ateliéru 4DS se podílel i na úpravě interiéru. Ústřední barvou celého domu je bílá ve spojení s šedou. Kromě univerzálnosti a nadčasovosti těchto barev byli architekti při jejich výběru motivováni i snahou prosvětlit poměrně malý dům tak, aby jeho prostor vypadal opticky větší, než ve skutečnosti je.

Podlahy jsou v domě převážně dubové, v koupelnách a vstupních prostorách je nášlapná vrstva realizována z jurského mramoru. V koupelnách a na toaletách byl použit obklad z bílé keramické mozaiky. Sanita je bílá, běžného standardu.

Nábytek je většinou vestavěný, vyrobený na míru, a některé skříně jsou s ohledem na stísněný prostor vybaveny posuvnými dveřmi. „Majitelé byli v tomto směru velkorysí a dá se říct, že i trpěliví, protože přistupovali k vybavení interiéru koncepčně,“ oceňuje architekt. „Raději totiž zařizovali interiér postupně, než aby přistoupili k rychlejšímu a cenově dostupnějšímu způsobu vybavení typovým nábytkem.“

Technické údaje

  • Autoři projektu: Mgr. A. Luboš Zemen, Ing. Vojtěch Navrátil, Ing. arch. Eva Zemenová, www.4ds.cz
  • Plocha pozemku: 333 m2
  • Zastavěná plocha: 76 m2
  • Užitná plocha: 162 m2
  • Konstrukční systém: stěnový
  • Střešní krytina: hliníkové plechové šablony
  • Fasáda: hladká dvouvrstvá stěrková omítka ve světlém šedobílém odstínu
  • Zateplení: minerální, mezi a nad krokvemi
  • Okna: výměna všech stávajících, nová dřevěná okna zachovávají členění i profilaci jako ta původní
  • Vnitřní dveře: dřevěné bezfalcové, do dřevěné obložkové zárubně, se skrytými panty, s povrchovou úpravou shodnou pro všechny ostatní truhlářské výrobky - tzn. jasanová dýha + PU lak
  • Podlahy: obytné místnosti - dřevěná dubová podlaha, vstupní prostory a koupelny - kamenná dlažba (jurský mramor)
  • Vytápění: plynový kondenzační kotel
  • Energetická náročnost: A