Kdo byl Walter Burley Griffin? Narodil se na předměstí Chicaga a jeho vášní bylo krajinářství a zahradní architektura. Ovšem přítel ho přemluvil, aby se věnoval raději finančně lépe ohodnocenému oboru – architektuře. Po studiích na univerzitě v Illinois začal pracovat jako architekt a záhy se dostal do studia světoznámého Franka Lloyda Wrighta v Oak Park v Illinois. Ten v něm viděl velký potenciál, ale nikdy si ho nechtěl nechat přerůst přes hlavu, a tak Griffin nikdy nedostal žádnou větší samostatnou zakázku. Ale byl velkým propagátorem moderních technologií, takže například on byl autorem a duší prvního rodinného domu ze železobetonu pro Williama F. Templa.

Když Griffin seznal, že Wright ho nikdy neudělá společníkem ve firmě, osamostatnil se a jejich vztahy ochladly. Spadly zcela na nulu a dokonce až do záporných hodnot, když Griffin vyhrál architektonickou soutěž na navržení nového hlavního federálního města Canberry. To Wright nikdy nepřekousl a už s Griffinem nepromluvil, jen ho častoval přídomky jako „kreslíř“ v rozhovorech, které dával.

Podívejte se na velkou fotogalerii tohoto domu:

Griffin pokračoval ve své práci jak v USA, tak i v Austrálii, kde najdeme právě tento velmi netradiční dům, postavený pro pana Fishwicka.

Čtyřicet let rekonstrukce

Současní majitelé koupili dům v roce 1976 a od té doby jej prakticky neustále rekonstruovali. Citlivě, přesně podle původních předloh. Za svou práci byli několikrát oceněni a dům se dostal do seznamu staveb národního kulturního dědictví.

Dům jako takový je integrovaný do drsného prostředí pískovcové skály, kterou rozlomil a vytvořil na plošině z pískovcových kvádrů zajímavý dům s fantastickým výhledem a netradiční stupňovitou zahradou. Architekt navrhl prostorný půdorys, který maximalizoval přirozené světlo, výhledy a funkci a začlenil řadu inovativních prvků považovaných v té době za odvážně moderní.

Patří do toho například prostorná recepce s kolonádou, dramatický pískovcový krb a útulná „zapadlá“ pracovna. V patře jsou čtyři ložnice a dvě koupelny. Hlavní ložnice s půlkruhovou stavbou oken má výhled na sever a poskytuje ohromné množství světla.

Kdybyste o domě, jeho historii i detailech chtěli vědět víc, velmi krásně je vše popsáno na samostatných internetových stránkách.

  • Jméno: Fishwick House
  • Lokace: Castlecrag, Austrálie
  • Podlahová plocha: 235 m2
  • Velikost pozemku: 809 m2
  • Foto: Tamara Graham
  • Spoluautor obnovy a zdroj: Tropman & Tropman Architects