Citron

My: Šťáva dokáže zesvětlit pigmentové skvrny. Pokud byste se obávali denně potírat kůži samotnou šťávou, můžete zkusit masku z 1 lžičky citronové šťávy, 1 lžičky kurkumy, 1 lžičky medu a 1 lžíce zakysané smetany. Necháte ji působit 15 minut.

Domácnost: Šťáva dokáže odstranit vodní kámen, zápach, špínu, vybělit prádlo, vyleštit skleničky…

Pomeranč

My: Pokud si potřete kůži rubovou stranou čerstvé pomerančové kůry, nepůjdou na vás komáři.

Domácnost: Kůru z pomerančů, ale i mandarinek usušte, rozdrťte a nasypte do malých látkových sáčků. Ve skříních a zásuvkách mezi prádlem a oblečením nejen zajistí příjemnou vůni, ale také budou odpuzovat šatní moly.

Grapefruit

My: Šťáva může pomoci proti akné, hydratuje a vyhlazuje jemné vrásky.

Domácnost: Šťávou vyčistíte dřevěná prkénka a také zlikvidujete plíseň někde v rohu koupelny. Trocha grepové šťávy ve vodě ve váze pomůže udržet řezané květiny déle čerstvé.

Mandarinka

My: Pokud vás trápí rýma, zalejte hrst mandarinkové kůry vroucí vodou a inhalujte s hlavou přikrytou ručníkem 10 minut. Vůně slupek dokáže zmírnit bolesti hlavy. A pokud slupky půl hodiny povaříte a vychladlou vodou si opláchnete vlasy, budou lesklé a podpoříte i jejich růst.

Domácnost: Umístěte slupky na dno odpadkového koše – budou pohlcovat nežádoucí pachy.

Pomelo

My: Pomáhá například s léčbou kašle a někdo si jeho účinky pochvaluje v rámci mírnění kocoviny.

Domácnost: Vyrobte si ekologický úklidový prostředek: kůru z pomela a pomerančů zalejte vinným octem v poměru 1 : 1, nechte tři týdny louhovat a poté sceďte a doplňte stejným množstvím vody.

Limetka

My: Může pomáhat proti akné, pleť vyčistí a rozjasňuje a stejně jako citronová šťáva zesvětluje pigmentové skvrny. Doporučuje se přidat pár kapek šťávy do pleťové vody. Limetková šťáva aplikovaná na vlasy brání jejich vypadávání i tvorbě lupů, navíc vlasům dodá lesk.

Domácnost: Šťáva má podobné užití jako citronová.

Zdroj: Týdeník Květy 44/22