Abychom v době, kdy chceme odpočívat, zbytečně nepřemýšleli nad tím, co se děje doma, měli bychom majetek dostatečně zabezpečit. Ostatně to se bude hodit vždycky…

Obecně platí, že hodnota vzniklé ztráty při vykradení je mnohem vyšší než pořizovací cena vhodného zabezpečovacího systému. Proto bychom o zabezpečení domova měli uvažovat už v momentě plánování stavby nebo při rekonstrukci. Tehdy totiž snadněji najdeme řešení zabezpečení, které bude odpovídat našim potřebám. V úvahu je nutné brát velikost nemovitosti, její umístění včetně okolního terénu, vybavení i rozmístění nábytku.

Nutný základ

V první řadě je nutné nemovitost ochránit před nežádoucím vstupem alespoň mechanickým zabezpečením. Jeho úkolem je ztížit potenciálnímu zloději násilný vstup do objektu. Policejní statistiky dokazují, že sedmdesát procent vloupání je prováděno dveřmi, následují okna a ostatní vstupy, například garáž, sklep a další. Důležitou roli při vloupání hraje čas. Proto bychom měli instalovat takové zařízení, které zloději půjde obtížně a dlouze odstranit. Jde o vteřiny a tehdy se vystavuje nebezpečí, že ho uvidí soused či kolemjdoucí.

ČTĚTE TAKÉ:

Dveře se zabezpečují proti vylomení vložky, vykopnutí, vypáčení, vyháčkování aj., bráníme je proto ze strany, kde je zámek i panty. Samozřejmostí je použití kvalitního bezpečnostního zámku. Ten je nabízen ve čtyřech třídách, přičemž poslední představuje nejvyšší ochranu. Obecně se doporučuje použít zámků několik, tehdy je vstup zajištěn na více místech. Ochranu nezajistí jen zámek, ruku v ruce by měl být kombinován s bezpečnostními dveřmi. Nabízeny jsou v několika kategoriích. Ty vypovídají o čase, během kterého je možné dveře násilím otevřít.

Bezpečnostní dveře:

  • Plocha je zpevněna ocelovým plechem, který zabraňuje proražení a doplňuje požární ochranu
  • Součástí je bezpečnostní rám
  • Po zamknutí vjíždí ocelové tyče do bezpečnostního rámu a do země
  • Opatřete kvalitním zámkem!

Přestože okna představují pro zloděje větší nebezpečí, že je někdo uvidí, stále jsou vítaným vstupem, a to zejména v suterénních a přízemních bytech. Zvláště tam je nutné okna zabezpečit. Dříve to byly mříže, jenže za nimi se uživatelé cítí jako ve vězení (i za okrasnými), proto se začaly nahrazovat předokenními žaluziemi, které však nepropouštějí denní světlo, a tak se využívají zejména při odjezdu na delší dobu. Účinnou ochranou je několikavrstvé bezpečnostní sklo s vnitřní fólií, kterou lze nalepit i na stávající okna.

Technika v náš prospěch

V 21. století je možné domov ochránit technikou. Základem může být speciální spínač, s jehož pomocí můžeme při odjezdu simulovat pobyt doma. Znamená to, že se v nastavenou dobu rozsvítí a poté zhasnou světla v určených místnostech, takže domov navenek působí obydleně. Základní adaptéry je možné zakoupit v běžné prodejní síti, cena je cca 500 Kč, pořídit si ale můžeme chytřejší systémy, s jejichž pomocí ovládáme osvětlení, žaluzie aj. v celém domě. Jejich cena závisí na provedení (od 30.000 Kč).

Standardně se u luxusních bytů a rodinných domků instaluje elektronický zabezpečovací systém. Funguje tak, že se do oken a dveří nainstalují magnetické nebo mechanické kontakty reagující na změnu polohy (otevření okna, dveří) a detektory zaznamenávající zvuk rozbití skla apod. Pořídit si můžeme také speciální interiérová elektronická čidla reagující na pohyb, podle typu také na kouř, vlhkost, plyn aj.

Signál z bezpečnostního systému o nežádoucím vniknutí je oznámen buď sirénou, nebo je vysílán přes hlavní ústřednu na zvolené místo. Bývá to bezpečnostní služba, která po zaznamenání signálu ihned vyjíždí na místo.

Detaily:

  • Zabezpečit lze také samostatné místnosti (nášlapné detektory)
  • Ochranu jednotlivého zařízení, tzn. obrazů, sošek aj., zajišťují čidla
  • Šperky, hodinky, hotovost schovejte do domácího sejfu

Titulní foto: Thinkstockphotos.com