Nabízí jemně oříškovou chuť a v kuchyni se s ní dá doslova čarovat. K tomu je cizrna opravdu zdravá a rovněž se doporučuje lidem v rámci redukčních diet.

Superpotravina za pár korun

Cizrna je k dostání v sušeném stavu, pak potřebuje dlouhé namáčení ve vodě (ideálně přidejte trojnásobek její hmotnosti) přes noc nebo i déle. Další den ji propláchněte a přidejte čerstvou vodu, vařte doměkka, doba varu souvisí s délkou namáčení. Nebo si tento proces významně urychlete využitím konzervované cizrny.
Představuje velice dobrý zdroj bílkovin, také minerálů i některých vitaminů. Z nenasycených mastných kyselin se vyzdvihuje zejména obsah omega-6, napomáhající snižování takzvaného zlého cholesterolu. Podle zdroje původu může slibovat i značný podíl vlákniny. Obecně se cizrna považuje za prospěšnou surovinu, která by měla patřit do našich jídelníčků, jako součást prevence kardiovaskulárních onemocnění a také nadváhy.

Curry nejen pro vegany

Suroviny: 1 plechovka cizrny, 1 plechovka nakrájených rajčat, 1 plechovka kokosového mléka, 1 avokádo, 1 žlutá paprika, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce curry koření, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička červené papriky, čerstvý koriandr, šťáva z 1/2 limetky, špetka či dvě chilli, kousek zázvoru, pepř, sůl, olivový olej a příloha

Postup: Na olivovém oleji orestujte nakrájené cibuli a česnek plus chilli. Po několika minutách můžete přidat cizrnu a na drobno nakrájené papriky. Jakmile papriky změknou, přidejte rajčata a kokosové mléko, důkladně promíchejte. Nechte chvíli povařit a poté ochuťte ostatním kořením a šťávou z limetky. Nakonec na jemno nakrájejte čerstvý koriandr a vmíchejte ho do hotového curry. Abyste vytvořili hustější omáčku, asi jednu třetinu směsi rozmixujte. Podávejte například s rýží nebo pitta chlebem.

Zdroj: Everli