Českomoravská hypoteční banka zvýšila úrokové sazby u pětiletých hypotečních úvěrů, jednoleté hypotéky naopak zlevnila. Řekl mluvčí ČMHB David Sahula. Ostatní banky spíše úroky snižují, nebo je pro nejbližší týdny slibují držet na nezměněné úrovni.

Úroky pro hypotéky s pětiletou fixací ČMHB zvedla o půl procentního bodu na 5,30 procenta. Naopak cena hypotéky s úrokem zafixovaným na rok klesla o čtvrt procentního bodu na 3,95 procenta. Ceny úvěrů mohou být dále na základě individuálního posouzení sníženy o 0,4 procentního bodu, dodal Sahula.

"Úrokové sazby jsme beze změny drželi od června loňského roku, a to i přes zdražování finančních zdrojů. Současná cena naší nejrozšířenější hypotéky s pětiletým fixem je na úrovni obvyklé na trhu," komentoval změnu úročení generální ředitel Jan Sadil.

Komerční banky nyní většinou využívají klidu před dalším růstem sazeb České národní banky a hypoteční úvěry zlevňují ve snaze nalákat nové klienty. Například Česká spořitelna, která je největším hráčem na poli hypoték, snížila úroky u své nejběžnější pětileté hypotéky z 5,69 na 5,29 procenta.

Podle informací Hospodářských novin ale nabízené hypotéky nejsou tak dostupné, jak se zdá z reklamních kampaní. Průměrné úroky poskytnutých hypoték jsou na tuzemském trhu až o dvě procenta vyšší, než banky inzerují.

Tomu se ČMHB brání. Průměrná úroková sazba s pětiletou platností u standardních hypoték ČMHB poskytnutých letos ve 3. čtvrtletí podle Sahuly činila 4,86 procenta, zatímco minimální sazba byla 4,8 procenta.

Podle ekonomů je pokles sazeb komerčních bank pouze dočasný. "Snížení úrokových sazeb u hypoték je zřejmě jen velmi dočasným jevem. Tento luxus si totiž banky mohou dovolit jen po omezenou dobu, dokud ještě výrazně více nevzrostou úroky na mezibankovním trhu," řekla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Centrální banka na svém zasedání minulý čtvrtek podle očekávání rozhodla s růstem sazeb nespěchat a ponechala je na současné úrovni 2,50 procenta. V listopadu by však měly podle ekonomů sazby vzrůst o čtvrt procentního bodu. -čtk-