Zásadní rozhodnutí? Jaké plotovky zvolit

Se stavbou plotu jde ruku v ruce výběr těch nejvhodnějších plotovek. Tak se nazývají plotové laťky, z nichž se skládá plot. Rozhodnout se musíte nejenom o jejich délce a dalších rozměrech. Vybrat si musíte, i z jakého materiálu budou plotovky vyrobené a jak budou zakončené.

Plastové plotovky a jejich hlavní výhody

Ačkoliv klasikou mezi ploty je plot vyrobený ze dřeva, pojďme se nejprve zaměřit na plastové plotovky. Ty na první pohled od dřeva totiž ani nerozeznáte. Při bližším zkoumání samozřejmě zjistíte, že laťka není dřevěná. Ale to nijak nesnižuje celkový dojem z plotu. Plastové plotovky existují v celé škále barev. Jejich hlavní výhodou je to, že jsou stálobarevné. Tudíž váš plot bude i po letech mít stejný barevný odstín. Plast, který je k výrobě latěk používán, je:

  • zdravotně nezávadný,
  • odolný vůči vnějším vlivům.

Dřevěné plotovky jsou klasikou

Tradiční plot vyrobený z dřevěných plotovek je sice náročnější na údržbu, na druhou stranu laťky mají svou přirozenou vůni. Dřevo je materiál, který se může pochlubit dlouhou životností, ale vyžaduje určitou péči. Dřevěný plot budete muset pravidelně natírat, aby si plotovky udržely svou barvu. Nevýhodou také je, že dřevo může měnit svůj odstín, a i přes důkladný nátěr může být viditelná původní barva dřeva. To ovšem k plotu vyrobenému z dřevěných plotovek patří.

Udělejte při výběru plotovek kompromis

Nemůžete se rozhodnout, po jakém materiálu sáhnout? Existuje ještě třetí varianta, kterou jsou plotovky dřevoplastové. Ty v sobě kombinují ty nejlepší vlastnosti plotovek plastových a dřevěných. Jsou tedy bezúdržbové, vypadají jako dřevěné a jsou velice odolné.

Finanční aspekt také ovlivní výběr dřevěných plotovek

Kromě toho, jaký materiál plotovek se vám více zamlouvá, ovlivní vaše konečné rozhodnutí také finanční stránka věci. Před nákupem plotovek musíte vzít v úvahu, že s nákupem dřevěných plotovek jsou spojené také náklady na jejich údržbu. Přibližně každých pět let budete muset celý plot znovu natírat barvou a dopřát mu také potřebnou péči v podobě dalších přípravků na dřevo.

Plastové a dřevoplastové plotovky z finančního hlediska

Na druhou stranu nákupem plastových plotovek vaše investice do plotu končí. Pokud ale zvolíte plotovky plastové, ujistěte se o tom, že kupujete ty v nejvyšší kvalitě. I plast totiž může vlivem slunečního záření změnit svůj vzhled. Proto se vyplatí investovat do kvalitního plastu, který je odolný i vůči slunečním paprskům. Co se dřevoplastových plotovek týče, ty jsou víceméně bezúdržbové. Ovšem po zimě se může stát, že je plot špinavý a potřebuje oživit. K tomu slouží speciální čistič na dřevoplastové plotovky.

Výběr plotovek z pohledu údržby

Jak jsme již zmínili, plotovky by se daly rozdělit na údržbové a bezúdržbové. Dřevěné jsou tradičnější, ale náročnější na údržbu. Plastové a dřevoplastové jsou bezúdržbové. Svůj výběr přizpůsobte tedy také tomu, kolik péče jste ochotni plotu poskytnout. Víte-li, že nebudete mít chuť se o plot starat a pravidelně jej ošetřovat speciálními přípravky a natírat jej barvou, zvolte si plastový plot. Ten jednou postavíte a dále se o něj nebudete muset starat.

Ozdobné, či klasické zakončení?

Kromě toho, z jakého materiálu jsou plotovky vyrobeny, zvažte i to, jaké byste si přáli, aby měly zakončení. Na výběr máte ze zakončení:

  • rovné,
  • oblé,
  • zdobné,
  • šikmé.

Každé zakončení má své výhody a nevýhody. Příliš zdobené dřevěné laťky budou horší na pravidelnou údržbu, protože jejich natírání bude obtížnější. Při výběru se zamyslete také nad tím, jak bude plot působit jako celek. Nejčastěji platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása.

Ladí plot k vašemu domu? Nepodceňujte výběr barvy plotu

V neposlední řadě se musíte před stavbou plotu zamyslet také nad tím, zda bude plot barevně ladit k vašemu domu. Je-li vaším snem být vlastníky bílého plotu, ale váš dům je moderní, obsahuje prvky kamene a skla a není na něm ani trochu bílé barvy, nebude bílý plot tím nejlepším řešením. Plot totiž musí s domem, který obklopuje, tvořit dokonalý soulad a vytvářet jeden celek. Nepodceňujte tedy výběr toho správného barevného odstínu. Při jeho volbě se řiďte barvou omítky nebo oken, zkrátka vezměte v potaz to, jak vypadá váš dům.

Rady závěrem

Jakmile budete vědět, jaké plotovky a z jakého materiálu si přejete, zamyslete se nad tím, jak budou vysoké. Běžná výška plotu je 1,5 metru. Takto vysoký plot vám dodá pocit bezpečí, ale zároveň si nebudete zbytečně stínit trávník na zahradě. Nezbytné je také znát přesný rozměr obvodu svého pozemku. Díky tomu budete moci dopočítat počet plotovek. S výpočtem vám poradí i prodejce. Zásadní je ovšem znát správný obvodu pozemku a mít jasnou představu o tom, jaký plot si přejete.

Při výběru plotovek buďte důslední, dejte si načas a jejich výběr nijak neuspěchejte. Do svého budoucího plotu budete totiž zírat následující roky, proto si jeho výběrem musíte být naprosto jistí. V potaz při výběru vezměte to, kolik péče chcete v budoucnu plotu poskytovat a jakým dojmem má celý plot působit. Pamatujte, že sladění s domem je zcela zásadní!