Nejotravnější jsou mšice. Můžeme je najít na takřka jakékoli rostlině. Včetně okurek. Potkat vás můžou i puklice, smutnice, molice. Případně slimáci a plzáci.

První ochrana je mechanická, pak můžete zkusit postřik

Sběr škůdců může dobře fungovat u slimáků a plzáků. Mšice budete sbírat jen těžko. Může na ně ale pomoci otěr listů a omývání. Funkční jsou i lapače s feromony nebo lepové desky, které koupíte v zahradnictví a domácích potřebách.

Pořídit si můžete i přípravky, všemožné postřiky, na chemické nebo biologické bázi. Oceníte jistě jeden univerzální roztok proti všem škůdcům. Doporučujeme volit postřiky, které působí opravdu jen proti škůdcům, ale nijak neohrozí včely nebo domácí zvířátka.

Můžete si vyrobit postřik i doma. Smíchejte mléko a vodu v poměru 2:3. Pokud chcete postřik mít jen preventivně, můžete dát mléka pouze 30 %. Postřik naneste na listy nebo je s ním jemně omyjte.

Nějaké další možnosti, proč vaše okurky nerostou, najdete v článku níže.

Nezaměňte plíseň okurkovou a škůdce

Zdá se to až k nevíře, ale tyto dva problémy se často pletou. Zahrádkář bojuje s plísní, ale přitom má na okurkách škůdce. Pokud vaše rostlina trpí plísní okurkovou, najdete na listech zelené kostičky, které se postupně mění na žluté čtverce a z druhé strany listu vytvoří černá mycelia. Naopak, když vaši okurku napadnou třeba svilušky, začnou se na listech vytvářet mramory a pavučinky.

Prvním krokem je tedy rozpoznat, co přesně vaši rostlinku trápí, a pak zvolit správný postup.

www.zahradkarskaporadna.cz

www.ireceptar.cz