Zatoulaní psi jsou nedílnou součástí každé země. Podle údajů majitelů útulků se v ČR nachází několik tisíc opuštěných psů. Pokud na ulici, v parku nebo v lese objevíte volně pobíhajícího psa, který nemá obojek, je viditelně vyhublý a zanedbaný, je dost možné, že jste narazili na opuštěného psa.

Co dělat, když najdete opuštěného psa

1. Hlavně opatrně

Pokud najdete ztraceného psa, především buďte opatrní. Nevíte, co si pes zažil. Může být nemocný, zraněný, a tak je těžké odhadnout, jak na vás zareaguje. Než se k němu přiblížíte, měli byste ho nenápadně pozorovat. Nikdy se ke zvířeti nepřibližujte čelem, ale vždy z boku. Zůstaňte klidní a uvolnění.

2. Psa zajistěte

Volně pobíhající pes představuje nebezpečí nejen pro sebe, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu. Proto by měl být pokud možno zajištěn. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je mít po ruce vodítko. Pokud ho nemáte, můžete zkusit psa opatrně nalákat. S trochou štěstí vás bude následovat.

3. Zkuste najít majitele

Dalším krokem je porozhlédnout se po nejbližším okolí a zjistit, zda se poblíž nenachází majitel psa. Zeptejte se kolemjdoucích, zda psa znají nebo zda neviděli někoho, kdo psa hledá.

4. Nahlaste psa útulku pro zvířata

Pokud se vám nepodaří najít majitele psa, přichází na řadu kontaktovat příslušný obecní úřad nebo místní útulek pro zvířata a nahlásit nález psa. Společně s veterinářem, který zkontroluje registraci psa v databázi zvířat, se útulek snaží najít majitele.

Další možností je vzít psa přímo k veterináři. To je užitečné zejména v případě, že je pes je na tom viditelně špatně, je zraněný nebo je nejbližší útulek příliš daleko.

5. Zavolejte policii

V případě, že krok 4 nelze z nějakého důvodu provést, uvědomte policii. Policisté přijedou a postarají se o další kroky.

Co dělat, když je nalezený pes zraněný

Zvláštní případ nastává, pokud je ztracený pes zraněný nebo trpí bolestí. V takovém případě byste měli ihned informovat veterináře. Pokud psa najdete ve večerních hodinách, zavolejte záchrannou službu pro zvířata. Při pomoci zraněnému zvířeti je však na prvním místě vaše vlastní ochrana. Zvířata, která trpí bolestí, mohou ze strachu reagovat agresivně a kousnout.

Zdroj: zoohit.cz