Ve skříni:

S moly se můžete setkat na tmavých a nevětraných místech, jako jsou šatní skříň nebo spižírna. Pokud se tedy ve vašem šatníku začne něco znenadání hýbat, nepropadejte panice. Toto setkání sice není nic příjemného, ale dá se rychle vyřešit. Kromě větrání moli totiž nesnášejí i některé vůně. Můžete si tedy vyrobit domácí pytlíčky naplněné bylinkami s výrazným aromatem, jako je například levandule, černý bez, cedr, jalovec, rozmarýn nebo hřebíček. Babičky také vkládaly do komod mýdla nebo třeba trošku tabáku, aby se jim moli obloukem vyhnuli.

V obýváku:

Brouci v okrasných pokojových rostlinách můžou přivést nejednoho floristu k šílenství. Paraziti jako třásněnky, svilušky, molice a mšice se velice rychle rozmnožují. Dospělé molice se drží na výhoncích, zatímco jejich larvy na spodní straně listů, kde sají šťávu z napadených rostlin, ty tak přicházejí o barvu a rostlina postupně uvadá. Jak rostlinám od škůdců pomůžete? Listy omyjte vodou s mýdlem, malé škůdce můžete sesbírat, pokud už je rostlina hodně napadená, celou ji opláchněte vodou. Na silně napadané části platí už jenom odříznutí.

Na zahradě:

Co dělat, když se vám do domu či na zahradu nastěhují slimáci? Tito nesympatičtí nájezdníci na saláty, jahody, květiny i zeleninu se nenápadně objeví navečer po dešti a je jich najednou všude plno. Kvůli nim vám zůstane jen polovina úrody. Jak je ze zahrádky vystrnadit? Na okraje záhonů vysaďte rostliny, které plže odpuzují. Určitě jim nechutná hořčice, řeřicha zahradní, šalvěj, tymián. Někteří zahrádkáři preferují tzv. „drastickou variantu“, což znamená slimáky posolit anebo nechat utopit v kýblu s pivem, do kterého více než ochotně sami nalezou.

Na půdě:

Nepříjemnými společníky zvlášť v létě jsou vosy a sršně, které mají i tu drzost, že se vám nastěhují přímo domů. Zvlášť pokud máte půdu nebo střešní okna. Vosám se totiž taková destinace náramně hodí pro umístění hnízda. Přesvědčit je, aby odešly, ale může být docela nebezpečné. Nejefektivnější je jejich hnízdo nadobro zničit. Nejprve ho postříkat sprejem na hubení hnízd, pomocníkem může být Bros na vosy a sršně, a po 24 hodinách můžete víceméně mrtvé hnízdo zlikvidovat a vyhodit. Vosy by se už neměly vracet.

A jedna malá rada na závěr. Co se týče slimáků a vos, nedoporučuje se škůdce pouze přemístit za hranice vašeho pozemku. Pokud se jim u vás už jednou líbilo, můžete si být jisti, že se budou vždycky rádi vracet.