Někoho vaření zkrátka jednou a provždy nebaví a kuchyně je pro něho jen nutností - místem, kde uvaří kávu a hodí věci do chladničky. Kromě vyložených fandů do vaření a lidí, pro které je vaření vysloveně koníčkem, a kteří tak u sporáku tráví snad každou volnou chvíli, je většina lidí zřejmě tak někde mezi. Příprava jídel občas baví, někdy ne, samozřejmě záleží, pro koho se vaří – zda je tady dennodenní nutnost nakrmit děti, nebo se jen sem tam uvaří nějaká specialita pro přátele.

Lidé z první skupiny mají logicky k vaření časem vlažný vztah až odpor mnohem častěji. Nadšení do vaření tu ubíjí neustálé opakování, fantazie časem už nepracuje, ale celá rodina chce pořád jíst, kuchař či kuchařka musí mít pořád v hlavě, že by jídlo mělo být dobré, zdravé, vyvážené, pokud možno levné, čerstvé a pořád nějak inovované (každý časem zabředne do vyjetých kolejí svých oblíbených jídel nebo jídel připravených s co nejmenší námahou)...

Co tedy dělat, když vařit prostě musíme a už toho máme dost – zmáhá nás neustálý koloběh nákupů, vybalování, přerovnávání a ukládání surovin, vymýšlení jídelníčku a vlastní přípravy jídel - stále dokola snídaně, dětem svačiny, několikrát do týdne obědy a dennodenně večeře a ještě často i boj s nočním „luxováním“ ledničky některých členů rodiny – a ráno nás tudíž potom čeká kreativní nahrazování toho, co bylo původně myšleno ke snídani, ale kvůli nočnímu hladu to nepřežilo noc...

Každá rada draháV takové situaci, kdy nás vaření prostě vůbec nebaví, může pokaždé zabrat něco jiného. Někdy postačí udělat radikální změnu v jídelníčku a vyzkoušet nové recepty. Jindy musí být změna větší, a abychom se znovu dostali do formy, změníme k lepšímu třeba celý vzhled kuchyně. Nebo koupíme něco do kuchyně – něco, co bude praktické, hezké a ulehčí nám práci – alespoň trochu. A jedním z vůbec nejlepších léků na špatnou náladu v kuchyni je nová myčka. O tom příště - stejně tak jako o dalších malých tipech a tricích, jak přemoci momentální nechuť k vaření.

-ag-Foto: Archiv In