Orchideje v květu jsou nádherné. Pokud si květy chcete pojistit i na další rok, rozhodně věnujte pozornost péči po odkvětu. Můžou vyvstat otázky – necháváme rostlinu odpočívat, nebo ji zastřihneme?

Jak to tedy udělat správně?

Názory jsou různé. Někdo zastává stanovisko, že nejlepší je nechat stvol po odkvětu být, protože orchidej je schopná vytvořit ještě pozdější květy. Jiní na tento problém koukají pragmatičtěji a stvol odstraní. Rostlina tak může během pár měsíců vytvořit nový a opět krásně kvést.

Ať už se rozhodnete pro cokoli, nemůžete skoro udělat chybu. Můžete zastřihnout celý odkvetlý stvol nebo jen jeho část. Dokonce je možné nestříhat ji vůbec. Vyzkoušejte i vy několik variant a jistě poznáte, který postup nejlépe svědčí právě té vaší rostlině.

Pro začátečníky jednoduchá rada

Už při koupi se ptejte po druhu orchideje, která je na péči nenáročná. Pak skutečně nemůžete skoro udělat chybu. Jakmile naberete zkušenosti, pořiďte si klidně náročnější druhy. Myslete ale na to, že vás to bude stát hodně sil a experimentování, než objevíte ten nejlepší postup.

Zdroj: ireceptar.cz