Není zlomenina jako zlomenina. Ne vždy se stane, že poškozená větev se odlomí zcela a oddělí se tak od zbytku ovocného stromu. Častější je situace, kdy se odlomí větev jen tak napůl. To znamená, že do větve, a tím pádem i plodů, nadále proudí míza.

Nalomenou větev lze zachránit

Proudění mízy je dobrá zpráva, protože plody nacházející se na nalomené části stromu jsou nadále alespoň zčásti vyživovány a mohou tak dozrát. Takto poškozenou větev je tak dobré zkusit podepřít a obvázat. Právě bandáž zajistí ochranu větve před bakteriemi nebo hmyzem.

Větev se s nejvyšší pravděpodobností už nevrátí do původního stavu a zcela se nezahojí, je tak lepší ji po sklizni zcela uříznout a ošetřit.

Jak větev správně odříznout a ošetřit?

Pokud vyhodnotíte, že větev je poškozená až moc, je vhodné ji oddělit od stromu ihned. Ostrou pilkou proveďte řez na větevní kroužek.

Odříznutou část větve je nutné ošetřit. Řezem totiž zasáhneme do fyziologické činnosti rostliny a na čas ji oslabíme. Ošetření lze provést různými prostředky, a to stromovým balzámem, štěpařským voskem nebo latexem, který je určený pro venkovní účely.

Jak předejít lámání větví?

Správný zahrádkář ví, že lámání větví lze předejít vcelku jednoduše, a to pozorováním stromu. Pokud si tak všimnete, že se větev pod tíhou nových plodů prohýbá, podepřete ji. Podpěra navíc uleví napnuté větvi a míza, nezbytná pro zrání plodů, bude lépe proudit.

Další variantou je udržovat vhodnou skladbu koruny. To znamená, že je potřeba odřezávat některé postranní větve, aby mohly zesílit zbylé větve. Ty logicky udrží více plodů a jen tak se nezlomí.

Zdroje: dumazahrada.cz, ceskestavby.cz