Jak, kdy a v čem správně vařit, aby nás to nepřišlo zbytečně na příliš mnoho peněz. To je z hlediska ekonomiky domácnosti téma, které nás bude v budoucnu asi stále více zajímat. Protože energie zřejmě levnější nebude.

Proč čínská kuchyně vypadá tak, jak vypadá – proč vše je pečlivě rozkrájeno na malé kousky? Bylo to zejména kvůli tomu, aby při nouzi o topivo bylo jídlo velmi brzy tepelně upravené. Česká kuchyně potřebuje hodně energie k zdlouhavému povařování omáček, vaření knedlíků nebo dlouhé úpravě pečínek. I to je mimochodem jeden z důvodů rozmachu rychlé italské kuchyně v našich městech.

V domácnostech bude zřejmě pořád více záležet na tom, jaký podle typu pokrmu zvolit nejen ten nejvhodnější spotřebič, médium, ale i typ nádobí. Důležité tak je, jakým způsobem pokrmy přihřívat a zda je vůbec přihřívat nebo nevařit vůbec do zásoby, ale vždy jen množství, které se spořádá najednou. Zatím to vše zvládne mikrovlnná trouba a vodu na čaj třeba rychlovarná konvice - ale pokud mnohokrát denně něco ohříváme, hodně se to sčítá.

A možná nám přímo vedle elektrického sporáku nebo varné desky uniká bez užitku spousta tepla, které je v ohřevu přímo ideální. Máme na mysli litinová kamna na dřevo nebo pelety s varnou plotýnkou. Pořizujete-li si právě nyní litinová kamna na dřevo, pelety a podobně, rozhodně nevolte horní vývod komína, ale využijte vývodu zadního, který umožňuje použít horní plochu kamen s varnou plotýnkou. To je právě teplo, které potřebujeme k dokonalosti mnoha klasických pokrmů a které se hodí na zdlouhavé, pomalé „tažení“ jídla, k pomaličkému, více než půlhodinovému povařování omáček (ať českých hutných nebo italských, kterým je v tomto bodě společné to, že se jednotlivé chuti musejí dokonale propojit).

Někteří renomovaní výrobci litinových kamen mají u svých mnoha modelů zabudovanou varnou plotýnku v ceně. K tomu navíc při výběru kamen zvolte systém dvoustupňového spalování a zase hned mnohem více ušetříte na provozu. Přitom rozdíl v pořizovací ceně kamen s jednostupňovým a dvoustupňovým spalováním činí pár tisíc korun.

-ag-Foto: www.isifa.com